Yahudiler, En Huzurlu Ve Emniyetli Yıllarını Osmanlı’da Yaşadı

‘Yahudi Kültürü İçin Zaman’ başlıklı kültür sergisinin bu yılki ana temasını Türkiye Musevileri oluşturdu.

‘Yahudi Kültürü İçin Zaman’ başlıklı kültür sergisinin bu yılki ana temasını Türkiye Musevileri oluşturdu. Wiesbaden’da bu yıl altıncısı düzenlenen sergi, Kültürlerarası Diyalog Forumu (FID e.V.) ile Wiesbaden Yahudi Toplumu’nun işbirliği ile gerçekleşti. Sergide, 500. Yıl Vakfı Müzesi’nde sergilenen eşyaların resimleri gösterildi.

1492 yılında İspanya’da katliama maruz kalan binlerce Yahudi, Osmanlı Padişahı 2.Bayazıd tarafından gönderilen gemilerle Osmanlı topraklarına göç etmişlerdi. 1992 yılında bu vesileyle Türkiye’de kurulan 500. Yıl Vakfı, bu olayların anısına aynı isim altında bir de müze kurmuştu. Müzedeki eşyaların resimleri, ‘İncir Ağaçları ve Üzüm Bağları Gölgesinde’ ismi altında Wiesbaden Belediyesi’nde açılan sergide 13 Ekim’e kadar izlenebilecek.

Serginin açılışı, Wiesbaden Belediye Başkanı Sven Gerich, FID e.V. Başkanı Eyüp Beşir, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş ve Wiesbaden Yahudi Toplumu Başkanı Dr. Jacop Gutmark’ın iştirakiyle gerçekleşti. Selamlama konuşmasını yapan Dr. Gutmark, FID e.V. derneğine bu imkanı sunduğu için teşekkür etti. Etkinliğin şeref konuğu olan Altıntaş’ın Türkçe yaptığı konuşmasını Eyüp Beşir Almancaya çevirdi.

Konuşmasında Türkiye’de yaşayan Yahudilerin tarihçesini anlatan Altıntaş, “Yahudiler en huzurlu ve emniyetli yıllarını Osmanlı’da yaşadı.” dedi. Altıntaş, Müslümanlarla Yahudilerin yüzyıllarca barış içinde yaşadığına dikkat çekerek, “O zaman bu zaman değil, o zamanki insanlar bu zamanda yok ama bugünün insanı barış içinde yaşamanın imkanını aramalı ve bulmalı.” dedi. 1996 yılında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın girişimiyle kurulan Kültürlerarası Diyalog Platformunun (KADİP) yürüttüğü diyalogun Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası boyut kazandığına da dikkat çeken Altıntaş, “Şu an bu diyalog çalışmasının etkinliğinde bir araya geldik, barış içinde birlikte yaşamayı diyalogla aramalıyız.” dedi.

Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz, Kültür Ataşesi Osman Şahin, Wiesbaden’deki Amerikan Ordusu Garnizon Komutanı David H. Carstens ve seçkin misafirlerin katıldığı etkinlik sonunda Yusuf Altıntaş ‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’, Osman Şahin ise ‘Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim Sanatı’ isimli kitaplarını Belediye Başkanı Sven Gerich’e hediye ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri