Yağmur yağmazsa ekim yapılamaz!

Kuraklık, kendini iyice hissettiriyor. Çiftçiyi yeni ekim döneminde sancılı bir süreç bekliyor. Üreticiler, yağmur yağmazsa ekim yapamayacaklarını söylerken; girdi maliyetlerinin daha da artacağından endişe ediyor

Yeni ekim sezonu yaklaşırken maliyetler iki kat arttı. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı ektiği ürünü elde etme konusunda sıkıntı yaşayan çiftçiler, yağışların gecikmesinden sonra kara kara düşünmeye başladı. Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da kuraklık endişesi yaşanıyor. Ova'da yağış azlığı sebebi ile kuraklık yaşanıyor. Sonbahar yağışının düşmemesi, yaşanan etkili kuraklık, ürünlerin verimliliği azaltırken, çiftçileri de zarara uğratıyor. Yağışların yetersizliği telafisi olmayan sonuçlara yol açıyor.

2022 YILI KURAK GEÇECEK

Yağışların beklenen seviyede olmadığını, yeraltı su kaynaklarının azaldığını hatırlatan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Son zamanlarda küresel anlamda bir kuraklık yaşanıyor. Uzmanlar yapmış olduğu açıklamalarda 2022 yılının da kurak geçeceğini söylüyor. Önlemlerimizi almalıyız” dedi. Ekim yapacak çiftçilere uyarılarda bulunan Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Konya'ya geçen yıl Temmuz- Aralık döneminde 80 milimetre yağış düşerken, bu sene 30 milimetre yağış düştü. Yağışların az olması yer altı su kaynaklarımızın azalmasına sebep oldu. Çok acilen su tüketimiyle ilgili tedbirleri almamız lazım. Devletimiz bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyor. Çiftçilerimiz de uyarıları dikkate almalı. Tarlalarda ekim zamanı geldi. Çiftçilerimiz ekim işlemlerini hava durumlarına göre yapmalılar. Karatay Ziraat Odası olarak çiftçilerimize haftalık olarak hava durumlarını paylaşıyoruz. Hava durumlarına göre ekimlerini yapsınlar. Malum son zamanlarda gübre fiyatlarında bir artış yaşandı, üreticilerimiz organik gübrelere dönüş yapmalı. Bu mevsimlerde çiftçilerimiz tarlalarına atacakları daban gübrelerini mümkün olduğu kadar az atsınlar. Daban gübresi çok atılırsa ürün o kadar su ister. Kuraklıkla karşı karşıya kaldığımız şu günlerde çiftçilerimiz önlemlerini almalılar”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker

“HAVZALAR ARASI SULAMAYA GEÇİLMELİ”

Tarıma yönelik projelerin artırılması gerektiğine dikkat çeken Kavuneker, “Devletimiz tarım ve hayvancılık alanında önemli çalışmalar yürütüyor Selçuk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyemizin ortak düzenlediği projeler çiftçilerimize büyük katkı sağladı. Ancak Konya’da 2 milyon 600 bin hektar alan tarım arazisi olarak kullanılıyor bu alanın sadece 600 bin hektar alanı sulu tarım arazisi. Geri kalan 2 milyon hektarlık alan kuru tarı arazisi. Gerekli projeler üretildiğinde havzalar arası sulama işlemleri başladığında ekilmeyen 2 milyon hektarlık alan sulu tarıma açılabilir. Doğru sulama ve doğru projeler ile bu alan tarıma kazandırılırsa sadece Konya’dan Türkiye’nin buğday ihtiyacı karşılanır. Bu yıl hasat zamanında Türkiye buğdayda açık verdi. Sahada çalışan çiftçiler ile beraber çalışılarak projeler üretilmeli” şeklinde konuştu.

“GIDA GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEYE GİREBİLİR”

Yağmur yağmazsa çiftçilerin ekim yapamayacaklarını belirten Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “Çiftçiler için bu yıl çok zorlu geçti. Bir taraftan kuraklık bir taraftan artan girdi maliyetleri ile uğraştı. Yağışların az olması sebebi ile çoğu çiftçimizin buğday tarlalarında hasat beklenin altında oldu. Böyle olunca buğday tarlalarını kuzular yedi. Hasatların bu denli az olması buğdayda ürün kaybı yaşamamıza sebep oldu. 10 milyon tona yakın buğday açığı verdik. Şuanda ekim zamanı içerisindeyiz, ancak yağışlar az. Çiftçiler endişeli durumda. Eğer önlem alınmazsa gıda güvenliğimiz tehlikeye girebilir” ifadelerini kullandı.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticiler Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil

“DIŞ HAVZADAN SU GETİRİLMELİ”

Dış havzalardan su getirilmesinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirten Bestil, sözlerini şöyle tamamladı: “Dış havzalardan su getirilmesi kaçınılmaz bir gerçek. Bu konu da aciliyet gerektiriyor. Tarım, ülkelerin, şehirlerin geleceği ise bu gerçekte bilinmelidir. Çoruh nehri Bayburt’tan doğuyor, Erzurum üzerinden Karadeniz’i suluyor. Kızılırmak Sivas İmranlı’dan doğuyor Erzurum’la İmranlı’nın arası 312 kilometre, İmranlı’ya su taşınırsa Konya’nın suya hasreti biter İrfanlı barajından rahatlıkla su alınabilir. Geçen yıl kıraç arazilerde kuraklıktan dolayı buğday tarlalarına biçerdöver giremedi. Çiftçinin buğday tohumu alacak gücü kalmadı destekler artırılmalı. Gene aynı şekilde gübre fiyatları aşırı zamlandı bu fiyatlar karşısında çiftçi ne yapsın desteklerin artması gerekir. Sulu tarımda yeraltı su kaynaklarımız 10 metreye kadar düştü. İnşallah yağışlar beklenilen seviyelerde olur.”

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri