Yağmur duası'na çıkacaklar!

(KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, İl Müftülüğüne çağrıda bulunarak, “25 Ekim Cuma günü, Cuma namazından sonra Konya'da ve ilçelerinde yağmur duası yaptırılmasını rica ediyoruz. Kuraklık, çiftçinin belini büktü” dedi

Ağır girdi maliyeti altında ezilen, ürünü eskisi gibi para etmediği için hayal kırıklığı yaşayan çiftçi; bir de kuraklık sıkıntısı çekiyor. Konya'ya yaklaşık 4 aydır yağış düşmüyor. Şehir merkezinde ve bazı ilçelerde bir ara kısa süreliğine etkili olan yağışın da çiftçiye bir fayda sağlamadığı belirtiliyor. Çiftçiler, “Her yıl normal şartlarda bu vakitte beklenilen yağış düşerdi. Bu yıl, yok. İşimiz Allah'a kaldı” derken, İl Müftülüğüne de çağrı yaparak, bu hafta Cuma namazından sonra “Yağmur duası” ricasında bulundu.

TOPRAKTA RUTUBET KALMADI!

Konya'ya 4 aydır yağmur yağmadığını dile getiren Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, toprağın suya hasret kaldığını ifade etti. Buğday tohumunu yaklaşık 20 gün önce toprakla buluşturduklarını hatırlatan Bestil, havaların kurak gitmesiyle tohumların beklenilen düzeyde çimlenmediğine vurgu yaptı. Tahıllar için suyun, havanın ve sıcaklığını olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Bestil, “Bunlardan biri yeterli değilse, tohum çimlenmez. Topraklarımız suya hasret kaldı. Bizim de işimiz Allah'a. Toprağın rutubeti yok. Olmadığı için de çimlenme olmuyor. Normal şartlarda Ekim ayının 10 veya 15'inden sonra Konya'ya beklenilen yağış düşerdi. Havalar kurak gidiyor, yağmur yağmıyor” şeklinde konuştu.

25 EKİM İÇİN MÜFTÜLÜĞE ÇAĞRI

“Bu ayın 25'inde yani Cuma günü, Cuma namazından sonra şehir merkezinde ve bütün köylerde yağmur duası yapılmasını istiyoruz” diyen Başkan Bestil, daha sonra konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Müftülük ile iletişime geçtik. Talebimizi ilettik. Randevu alamadık. Müftü bey izne çıkacakmış. Yetkili başka isimlerle konuyu görüşebilir. Doğrusu şuan için İl Müftülüğünden haber bekliyoruz. Konya merkez ve ilçelerde yağmur duası yaptırılmasını talep ediyoruz. Daha önce dualar gönüllü yapılırdı. Biz, adet yerini bulsun istiyoruz. Bu sadece bir vesile olacak, yine diyorum çiftçinin işi Allah'a kalmış.”

ÇİFTÇİ ELEKTRİKTEN KORKUYOR!

Kuraklığın baş göstediği dönemlerde çiftçinin önceden tarımsal su kuyularını daha rahat çalıştırdığını bugün ise çiftçinin mecbur kaldığı halde kuyuyu çalıştırırken tereddüt içinde olduğunu da aktaran KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, şunları kaydetti: “Tarımsal elektrik tarifesi çok pahalı. Tarımsal su kuyularını çiftçiler olarak çalıştıramıyoruz. Bu konuda yetkililerden ivedilikle bir iyileştirme bekliyoruz. Önceden kuyular daha fazla çalıştırılıyordu. Çiftçi elektrik tarifesinden ve kabarık faturadan çok korkuyor. Geçen gün 24 saat çalıştırdık kuyuyu. 1 günde bin 500 lira para geldi. Geçen yıl 24 saat 600 lirayı geçmezdi. Elektrik tarifesi yüzde 150 zamlandı.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri