Yağlı güreşte kura yok

Yağlı güreşte bu sezondan itibaren yeni kurallar devreye giriyor. Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ayhan, güreşin bu şekilde daha heyecanlı olacağını söyledi

Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ayhan, yağlı güreşte bu yıl yeni bazı kuralların uygulamaya konulacağını açıkladı. Ayhan, yağlı güreşte kura sisteminin kaldırıldığını belirterek şöyle devam etti: “Yağlı güreşte müsabakanın ilk bölümü 50 dakika olurdu ve bu sürede kazanan olmazsa 7 dakikalık uzatmaya gidilirdi. Eğer sporcular burada da yenişemezse ‘boş-dolu’ kurası çekilirdi. Doluyu bulan müsabakayı kazanmış olurdu. Son düzenlemelerle birlikte güreşin felsefesine uymayan bu kuralı değiştirdik. Bundan sonra müsabakalar 30 dakika olacak. 30 dakika içerisinde sporcular yenişemezse 15 dakikalık uzatmaya gidilecek. 15 dakikalık uzatmada rakibine 2 puanlık fark yapan sporcu müsabakayı kazanmış olacak. Ancak uzatmada da kazanan olmazsa son puanı alan galip gelecek. Şayet uzatmada her iki güreşçi de puan alamazsa, müsabaka sporculardan biri puan alana kadar devam edecek.”

Antalya’da düzenlenen yağlı güreş kurultayı öncesinde, Türkiye genelinde güreşle ilgilenen 1200 kişi arasında anket yaptıklarını anlatan Ayhan, “Kurultaya katılanlar arasında da bir anket yaparak kura sistemi soruldu. Yapılan ankette yüzde 70 ila 75 arasında kura sisteminin değiştirilmesi yönünde görüş çıktı. Biz de burada bu sistemin değiştirilerek bundan sonra yeni kurallar getirilmesine karar verdik” dedi. Bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin çok farklı geçeceğini belirten Ayhan, Kırkpınar’ı tüm dünyaya duyuracaklarını dile getirdi.
KIRKPINAR SEMPOZYUMU SONA ERDİ
5. Uluslararası Tarihi Kırkpınar Sempozyumu sona erdi. Sempozyumda, Sofya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peter Kırov, “Minder güreşi ve yağlı güreşin karşılaştırması”, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Bülent Kurtişoğlu ile öğretim görevlisi Serhat Tansu Altuğ, “Kırkpınar Güreşleri’nde çalınan güreş müziklerinin melodik ve ritmik yönden incelenmesi ve uygulamalı üçıklaması”, Yrd. Doç. Dr. Yöndem “Kırkpınar güreş havalarında davul zurna ikilisi: formal çalgı eğitimi mi ? yoksa çok yönlü geleneksel kültür aktarımı mı?” konularında görüşlerini sundular.
Yrd. Doç. Dr. Kurtişoğlu’nun yönetiminde İTÜ Türk Musikisi Konservatuvarı öğrencileri Meltem Kaya, Ezgi Şener ve Ceren Bacak, Kırkpınar Güreşleri’nde kullanılan müziklerden bir bölümünü notalı şekilde davulla çaldılar. Altuğ ise, bildirisinde Kırkpınar’da halkın müziği oluşturan melodik ve ritmik yapıyı davul ve zurna ikilisiyle yakaladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yöndem de, akademik olarak davul ve zurna çalmanın öğretilebileceğini ancak geleneksel tutum ve aktarımın bu eğitimler sırasında verilip verilemeyeceğinin tartışılır olduğunu kaydetti. Daha sonra, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sırasında müzik yapan davul zurna ekibinin üyesi Günay Zurna bir süre davulla gösteri yaptı. 5. Tarihi Kırkpınar Sempozyumu, katılımcıların İpsala Kel Aliço Güreşlerini izlemeleri ve Edirne gezisinin ardından sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri