Yağışta rekor kırıldı

Konya yağış noktasında verimli bir yıl geçiriyor. Konya Ovası'na düşen yağış miktarında geçen yıllara oranla ciddi bir artış var. Yağışlar uzun yıllar ortalamasının 1-2 kat üzerinde. Yağışların devam edeceğini duyuran Meteoroloji, vatandaşı uyarıyor

Konya, son yılların en yağışlı günlerini geçiriyor. Yağış miktarında rekor bir artış var. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden yağışlar, bugün de etkisini gösterecek. Yağışlar nedeniyle geçen yıllara oranla sıcaklık oranlarında ise düşüş gözleniyor. Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın devam edeceğini açıklayan Meteoroloji, Konya’da sağanak yağışa ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunmasını gerektiği konusunda vatandaşı uyardı.

ORTALAMANIN 1-2 KAT ÜZERİNDE

Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Sami Çevik, yağışlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çevik, Türkiye genelinde metrekareye düşen yağış miktarında bir önceki döneme ve mevsim normallerine göre ciddi artış olduğunu söyledi. "Yağışlar uzun yıllar ortalamasının 1-2 kat üzerinde" diyen Çevik, "Konya'nın uzun yıllar yağış ortalaması 325 milimetre. Geçen sene bu rakam 596 milimetreyi gördü. 1,5 katına yakın bir yükseliş oldu. Bu yıl ki yağışlar ortalamayı biraz daha yükseltti. Ocak, Şubat, Mart ve Mayıs ayında yağışlar ortalamanın üzerindeydi. Diğer aylara göre Nisan ayında yağışlar daha azdı. Haziran'ın ilk haftası yağışlı geçti. Yağışlar herkesi sevindirdi" dedi.

DOLU VE YILDIRIM GÖRÜLEBİLİR

Konyalıları sağnak yağışa ve yağışla birlikte görülmesi beklenen dolu ve yıldırım hadisesine karşı vatandaşı uyaran Çevik, "Mevsim normallerine göre, bölgemizde ve ülke genelinde sıcak hava Haziran'da etkisini gösterir ve yaz mevsimi gelirdi. Ancak bu yıl durum farklı. Yağmur ve yaz havası birlikte yaşanıyor. Yaz yağmurları bugün de devam edecek. Yağış alan bölgelerde sıcaklıklar mevsim normallerinin birkaç derece altında olacak. Pazar günü yağış azalıyor. Pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe gününe kadar yağış beklenmiyor. Gök gürültülü sağnak yağışların kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (dolu, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar, yıldırım ve benzeri) karşı dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Dolunun bölgemizin kuzeyinde lokal düzeyde görüleceğini tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

BARAJLARDA DOLULUK ORANI ARTTI

Ayrıca Konya'da, bahar aylarında ve bugünlerde etkili olan yağışlar, bölgedeki baraj ve göllerin su doluluk oranlarını da olumlu yönde etkiledi. Özellikle hububat ve pancar tarımının yaygın olarak yapıldığı Konya'daki baraj ve bunları destekleyen göllerdeki su miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi oranda arttığı bildirildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri