Yağışlı hava klima satışlarını düşürdü

Geç gelen yaz mevsimi ve devam eden yağışlar klima satışını olumsuz etkiledi. Döviz kurlarında olan artış ve devam eden yağışların getirdiği serin hava klimaya olan talebi düşürdü.

Yazın gelmesiyle klima satışlarının başladığını belirten BEKO Akın Ticaret Satış Müdürü Abdulkadir Ekrem, havaların yağışlı olması nedeniyle klima satışlarında önceki yıllara göre düşüş yaşandığını söyledi. Sıcakların yükselmeye başlamasıyla, klima satışları da hızlandı. Genelde firmalar buna göre hazırlık yapar. Havaların serin olmasından dolayı satışlar şu anda durgun.  BEKO Akın Ticaret Satış Müdürü Abdulkadir Ekrem, havaların ısınmasıyla birlikte klima satışlarının artacağını söyledi. Fiyatlarda geçen seneye oranla ortalama yüzde 20 -25 şeklinde bir artış olduğunu belirten Ekrem, "Döviz kurlarında yaşanan artıştan dolayı Geçen yıl 2 bin 400 TL'ye sattığımız bir ürünü 3 bin Türk lirasına satıyoruz" dedi.

ÇEVRECİ KLİMA TERCİH EDİN

Her ev ve işletmeye klimanın lazım olduğunu söyleyen Ekrem, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Klimanın kullanım amacını genelde yazın odayı serinletmek, insanların konfor şartını artırmaya yönelik kullanır. Ama klima çok ekonomik bir ısınma aracıdır. İnverter teknolojisinin gelişmesiyle klimalara 1 KW elektrikle yaklaşık ısıtmada 2,5 – 3 KW ısı alırsınız. Soğukta da 4 KW – 5 KW ta yakın soğukluk elde edersiniz. Bundan dolayı aslına bakarsanız çok daha ekonomiktir. Örneğin;  2 KW elektrik ile odayı 4-5 saat daha fazla ısıtabilirsiniz. Dezavantajı ise Konya gibi bölgelerde eksi derecelerde defrost dediğimiz ürünlerde defrosta düşer, çalışmaz makine ama çok eksi derecelerde -15 ve -16 derecelerde o noktalarda ihtiyaç duyulduğunda klima ihtiyaca cevap veremez diye insanlarda bir korku oluşur. Ama ısınmak için ve soğutmak için klima en ekonomiktir. Klima satın alınacağında performans ve yakıt tüketimi ekonomisi dikkate alınmalıdır. İnverter klima enerji seviyesi verimi daha yüksek çevreci bir klimadır. Tercih ederlerse daha az sıkıntı yaşarlar, daha az para öderler. Klima fiyatları için 2 bin 400 ve 2 bin 500 liradan başlar.  9 bin BTU klima 18-20 metrekareye kadar alanlarda kullanılabilir. Oturma odasında çok rahatlıkla kullanılabilir inverterdir. 12 bin BTU kapasiteli bir klima 3 bin TÜRK lirası civarındadır bu da ortalama 24-25 metrekare alanlarda yeterlidir. 18 bin ve 20 bin BTU serilerimiz var bu modellerde biraz daha farklı özelliklerde wi-fi artı iyonize özellikte olanlar var.”

AHMET KARAALP

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri