Yağış yok, hastalık çok

Hastanelerin acil servisleri hastalık şikayetleriyle dolup taşıyor. 2 Haftadır grip vakalarında önemli derecede artış olduğunun altını çizen Dr. Hakan Çetinkaya artışın en büyük nedeninin soğuk ve kirli hava olduğunu belirterek, yağışın olmamasının hijyen

Havaların soğuk gitmesi, hava kirliliği ve yağışın olmaması nedeniyle grip vakası patlama yaptı. Hastanelerin acil servisleri grip ve soğuk algınlığı şikayeti olan hastalarla doldu. Acil servisleri şikayetlere yetişmekte zorlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada en sık tespit edilen virüslerin İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleri olduğu, Türkiye genelinde hastalananların ve hastaneye yatırılanların sayıca çoğalmasının beklendiğine işaret edildi. Konunun uzmanları grip vakalarından korunmak için toplu bulunan ortamlarda temastan kaçınılması gerektiğini, soğuk-sıcak farkının en aza indirilmesi ve daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çiziyor.

AİLE HEKİMLERİNE DANIŞILMALI

Grip hastalığının mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğuna işaret eden İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz , “Genellikle halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmakla birlikte, bireyler ve toplumlar üzerinde zannedildiğinden daha fazla olumsuz etkilere sahiptir. Bu sebeple her soğuk algınlığının grip hastalığı olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine danışılması durumunda ve gerekli görüldüğü takdirde boğaz sürüntüsü alınarak tetkik edilmesi mümkündür. Grip, solunum hastalığı veya diğer kronik rahatsızlığı olanlarda çok ciddi durumlara yol açabilir” dedi. Sağlıklı insanlarda gribin, 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileştiğini ifade eden Öznavruz, şöyle konuştu: “Ancak bazı kişilerde, örneğin kronik hasatalık nedeniyle vücut direnci zayıf durumda olanlarda, kalp-akciğer hastalığı olanlarda, yaşlılarda, şeker hastalarında, pnömoni (zatürre), meningoensefalit (beyin iltihabı), miyokardit (kalp kası iltihabı) gibi ciddi ve ağır seyredip ölümle sonuçlanabilecek hastalıklar görülebilir. Grip hastalığının çok ağır seyretme riski bulunan hastalarda hekim kararıyla antiviral ilaç kullanılması yanında, ortaya çıkan belirtilerin hafifletilmesi esasına dayanan bir tedavi uygulanır. Bunun yanında iyi beslenme ve istirahat önemli unsurlardır.”

YAĞIŞ HİJYENİ ARTIRIR

Özel Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Hakan Çetinkaya son günlerde artış görteren grip-nezle vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 2 Haftadır grip vakalarında önemli derecede artış olduğunun altını çizen Çetinkaya artışın en büyük nedeninin soğuk ve kirli hava olduğunu ifade etti. Kar yağışının gecikmesinin hastalıkların artışındaki etkisi hakkında konuşan Çetinkaya, “Rahmet olarak adlandırdığımız yağış, havadaki asılı partiküllerin yere inmesini sağlıyor. Şu an yağış olmadığı için havadaki partiküller daha hızlı yayılıyor. Yağış olsa hijyen de artar” dedi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hapşırma, öksürme, tokalaşma, sarılma yoluyla kolayca bulaşabildiğinin altını çizen Çetinkaya, şöyle konuştu: "Özellikle bu dönemlerde tokalaşma, sarılma gibi adetlerimize biraz ara verip uzaktan selamlaşmayı tercih etmemiz lazım. Hijyene daha çok dikkat etmeli ve havlu gibi temizlik ürünlerinde şahsi olmayanlar kullanılmamalı. Bu tür enfeksiyonlara önlem alınmaz ve tedavisi geciktirilirse bir takım komplikasyonlara sebep olabilir. Grip-nezle sonrası hastalık bademcik iltihaplarına, faranjite çevirebiliyor. Vatandaşlarımız alacakları önlemlerle bu hastalıklardan korunabilir. İlk olarak sıcak soğuk ısı değişimi en aza indirilmelidir. Dengeli beslenilmeli, sıvı içeren gıdaları, meyve ve sebzeyi bolca tüketmeliyiz. Ihlamur ve ada çayı gibi bitkisel çaylar da tüketilebilir. Bu hastalıklarda dinlenme de çok önemli. Dinlenmeye ve uyku saatlerinin düzenine önem gösterilmelidir. Hastalığın yayılmaması için de bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemler hastalığın iyileşmesi süreci için de gereklidir. Özellikle temizlik konusunda hassas davranılmalı. Buru, ağız içi ve ellerin hijyeni sağlanmalıdır. Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Ortamın havası tazelenmelidir. Eğer gribal enfeksiyonlar 2-3 günden uzun sürüyorsa veya ağır bir enfeksiyon durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.”

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri