Yağda dışa bağımlıyız!

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağ sektöründeki sıkıntıları anlattı.

 Yağlı tohum bitkisi üretimindeki düşüşün ithalatı artırdığını belirten Büyükhelvacıgil, hileli karışımın da had safhada olduğunu belirterek, tüketicileri uyardı

Yağlı tohum ekimindeki sorunlar nedeniyle üretim azalırken, ithalat da artıyor. Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığı her geçen gün artıyor. Ayçiçeği gibi ürünlerdeki hileli karışımlar ise halk sağlığını tehdit ediyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, sektördeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Avrupa'ın en büyük 6. ekonomisine sahip bir ülke olduğunu, son yıllarda tarım noktasında sevindirici gelişmelerin yaşandığını belirten Büyükhelvacıgil, yağlı bitkilerin ithalatındaki artışın ülke ekonomisi için kötü olduğunu söyledi. Büyükhelvacıgil, "Büyük bir tarım ekonomisine sahip olmamıza rağmen 12 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Tarımda yapılan bu ithalatın 4 milyarını yağlı tohumlar oluşturuyor. Yağlı bitki üretiminde istediğimiz seviyeye ulaşamadık. Halkın yüzde 70-80'i ayçiçeğini tercih ediyor. Böylesine önemli bir ürünün üretimi teşvik edilmeli" dedi.

YAĞLI TOHUMDA İTHALAT ARTTI

Üreticinin kar etmediği ürünü bıraktığını belirten Büyükhelvacıgil, "Çiftçi kar getirmeyen ürünü ekmiyor. Fiyatlar önemli. Çiftçilere yeterli destek verilmeli. Gün geliyor çiftçi mısır ekiyor gün geliyor ayçiçeği ekiyor. İhtiyacımızı karşılamak için ayçiçeğine destek artırılmalı. Son 2-3 yılda üreticiye yeterli destek verilmiyor. 2013 yılında üreticiye güzel bir destek verilmişti. Ancak son yıllarda bu desteği göremiyoruz. Bu nedenle ithalat arttı. Tarım politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Bu alanda en çok ihracat Irak ve Suriye'ye yapılıyordu. Irak birinci sırada. Suriye'ye 2011 yılında 15 milyon ton civarında ürün gönderiyorduk. Şimdi 119 bin ton gönderiyoruz. İhracat iyi kontrol edilmeli. İthal ettiğimiz ürünün ihracatını yapıyoruz. Havza bazlı ürün destekleme modeline geçilmeli. Trakya ve Anadolu bölgesi üretimde söz sahibi. Aspire verilen destek de yeterli değil. Aspire verilen destek ayçiçeğine verilseydi, ithalat bu kadar artmazdı" açıklamasında bulundu.

FİRMALAR MEN EDİLMELİ

Hileli karışım oranının had safhada olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, "Aspir, soya, keten dışarıdan geliyor. Ayçiçeği ambalajı içerisinde farklı karışımlı ürünler piyasaya sürülüyor. Bir firmaya 18 kere ceza yazıldığı açıklandı. Cezalar caydırıcı değil. Amerika ve İngitere'de bu gibi işleri yapanlar ağır ceza alıyor. Hileli üretim yapanlar ülke ekonomisine zarar veriyor. Ülkenin büyümesini de engelliyor. Bu firmalar ticaretten men edilmeli. Yağ çok satılan bir madde. İnsanların olmazsa olmazı. Çok tüketiliyor. İnsanların sağlıklı yağ tüketmesi için herkes elinden geleni yapmalı" sözlerini kullandı.

YAĞLI TOHUMLAR STRATEJİK

Yağlı tohumların dünyada stratejik ürünler arasında yer aldığını belirten Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: "Bizde buğday stratejik bir ürün. Ama yağlı tohumlara bu gözle bakılmıyor. 4.3 milyar dolarlık ithalatı nasıl engelleriz, rakamları nasıl düşürürüz diye çalışmalar yapıyoruz. Diğer ülkeleri zengin ediyoruz. Ayçiçeği üretimini hızla artırmalıyız. Ayçiçeğinin kazançlı olduğunu üreticiye anlatmalıyız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekleri artırmalı. Zeytinyağı ülkesiyiz. Zeytinyağı'nda da fiyatlar çok yükseldi. Gönül isterdi ki fiyatlar bu kadar yüksek olmasın." Son olarak, denetimlerin artırılmasını isteyen Büyükhelvacıgil, tüketicilere, "Düşük fiyattan satılan ürünlere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Şüphelendiğiniz ürünleri ve firmaları ALO 174 Hattı'na şikayet edin" uyarısında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri