Yabancı turist azaldı

Konya'ya 2014 yılında 148 bin, 2015'te ise 118 bin yabancı turist geldi. Yabancı turist sayısında düşüş var. 2010 yılında Konya'ya 45 bin Japon turist gelirken, 2015 yılında bu sayı 15 bine düştü" dedi

İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya etkinlikleri kapsamında “Yerel Yönetimler ve Turizm Çalıştayı” düzenlendi. Novotel'de gerçekleşen çalıştayın açılış programına Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, daire ve ilçe belediye başkanları, turizmciler, akademisyenler ile çok sayıda turizm fakültesi öğrencisi katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Maalesef geçmişte tarihi ve kültürel zenginliğimizi insanlara anlatmakta geç kaldık. Fırsatları kaçırdık. Kendimize güvenmiyorduk.

Tabi geçmişte büyük sarsıntılar ve kültürel şoklar yaşadık. Amerika'daki müzelerde sergilenen eserlerin birçoğunun ya tarihi önemi yok ya da müzeler Mezapotamya'da satın alınmış veya çalınmış eserlerden oluşuyor. O müzeler her yıl milyonlarca ziyaretçi alıyor. Anadolu ise açık hava müzesi gibi. Sahip olduklarımızın farkında olmalıyız. 400-500 bin olan ziyaretçi sayımızı 2 buçuk milyona çıkardık. Her yıl 2 buçuk milyon kişi Konya'ya geliyor. Hedefimiz 5 milyon" diye konuştu. Yerel yönetimlerin müdahil olmadığı bir çalışmanın başarılı olmayacağını söyleyen Akyürek, "Eskiden yerel yönetimler sadece yol-su ve kanalizasyon ile yeşil alan çalışmalarıyla ilgileniyordu. Ancak şimdi öyle değil. Belediyeciliğin tanımı değişti. Belediyeler turizm ve kültür noktasında önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalıştay bize yol gösterici olacak" sözlerini kullandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, yerel yönetimlerin hakettiği değeri görmeye başladığını, her şehrin kendine özgü bir ruhunun olduğunu, Konya'nın zengin bir şehir olduğunu söyledi. Şeker, "Geçmişte hatalarımız oldu. Selçukul Sultanları'nın türbelerini bile bozduk. Tarihe hasar verdik. O dönemki yöneticiler bir takım yalnışlar yaptı. Ancak şu an iyi şeyler oluyor. El birliğiyle şehrimizi iyi yerlere getirmek için gayret sarf ediyoruz" sözlerini kullandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, Yerel Yönetimler ve Turizm Çalıştayı'nın Konya turizmi açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.  

BAŞKENT ÜNVANI BU YIL KATKI SAĞLAMAZ

Çalıştaya konuşmacı olarak katılan TUROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir ise, "Ülke ve turizm sektörü olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Turizmi ülkenin tüm şehirlerine yaymalıyız. 2015 yılında ülkemize 36 milyon turist geldi, misafirler 30 milyon dolar gelir bıraktı. En çok turist alan 6. ülkeyiz. Turizm gelirlerinde ise 12. sıradayız. Konya'da turizm rakamları ise istediğimiz noktada değil. İl Kültür Müdürlüğü verilerini sürekli güncel tutuyor. Bize sağlıklı bilgi ulaştırıyorlar. İl Kültür'e teşekkür ederim. Hızlı trenin hizmete girmesi, uçak seferlerin artması ve yeni havalimanı ile yeni otel yatırımları Konya turizmine olumlu etki yaptı. Konya'ya bir yılda gelen yabancı turist sayısı 100 binlerde. Bu rakamı 1 milyona çıkarmalıyız.

2014 yılında 148 bin, 2015'te 118 bin yabancı turist geldi. Yabancı turist sayısında düşüş var. En çok Japonlar geliyor. 2010 yılında Konya'ya 45 bin Japon turist gelirken, 2015 yılında bu sayı 15 bine düştü. ABD'den 22, Çin'den 11, Almanya'dan 7 bin turist geldi. Müslüman ülkelerin tamamında şehre gelenlerin sayısı ise 10 binin altında. Başkent ünvanı bu yıl Konya'ya pek katkı sağlamayacak. Ancak önümüzdeki yıllarda turizme yarar sağlar. İslam Birliği Teşkilatı, bu yıl genel kurul toplantısını Konya'da yapsın. Genel kurul toplantısı büyük fayda sağlar. Fuar sayısını artırmalıyız. Konyaspor, Avrupa'ya giderse şehir için tam bir tanıtım elçisi olur. Konyaspor taraftarından da bir ricam var. Törenler esnasında kimseyi protesto etmesinler. Ülke ve şehir imajını zedeliyor" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Alanında uzman isimler görüş alışverişinde bulundu. Çalıştay bugün de devam edecek. Çalıştayın sonuç bildirgesi bugün açıklanacak.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri