Yabancı dil şart oldu

Atiker Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker, “50 yaşından sonra İngilizce'yi öğrenmek istedim ama öğrenmedim. Sanayide üretim ve ticaret yapanlar mutlaka İngilizce ve Çince'yi öğrenmesi gerekli”

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Tecrübe Paylaşım Programına Atiker Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Atiker misafir oldu. İş hayatındaki tecrübelerini ve tavsiyelerini anlatan Atiker, dernek üyelerinin sorularını cevapladı.

Genç işadamlarına yaşlarının kıymetini bilmeleri gerektiğini belirten Atiker, “70 yaşındayım yaşımın 40 olması için servetimin hepsini verirdim. Gençler yaşınızın kıymetini bilin. Ben 50 yaşından sonra İngilizce'yi öğrenmek istedim ama öğrenmedim. Sanayide üretim ve ticaret yapanlar mutlaka İngilizce ve Çinceyi öğrenmesi gerekli” dedi.

İŞİNE SAHİP ÇIKMAZSAN BAŞARILI OLAMAZSIN

İşine sahip çıkmayan, yaptığı ürünün arkasında olmayan sanayicinin başaralı olamayacağını vurgulayan Aitiker, ticaretin düşük kar, sağlam müşteri ve çok ciro eksenine oturduğunu söyledi. Atiker, ticaretin 1970’li yıllardan günümüze kadar geçirdiği değişimi şöyle anlattı: ” 1971 yılında işyeri açtım. Müşteriler, 1971-1985 yılına kadar para sormadan usta benim işimi yapıver diye geldi. 1985-1994 yılına kadar usta benim işimi kaça yaparsın diye geldi.  1994-2000 yılına kadar usta kaç peşin verirsem benim işimi yaparsın demeye başladı. 2000 yılından sonra ise usta benim işimi kaça yapacaksın, ne kadar vade yapacaksın, filan şu kadara yapıyor dediler. Bundan sonra ticaret böyle yapılıyor.”

YURTDIŞI PAZARLAR İYİ ARAŞTIRILMALI

En büyük karın yabancı müşteriden elde edildiğini belirten Atiker, yurtdışı pazarları iyi araştırılıp, peşin ödeme yapan müşteri bulmak gerektiğini söyledi. Ticarette büyüyebilmek için sigortalı işçi, faturalı satış ve reklamın önemine dikkat çeken Atiker, şöyle konuştu: “Tornacı çıraklığından sonra 1971 yılında 30 metrekare olan işyerimizi açtık. Gece gündüz çalışarak, çok zaman iş yerinde yatarak bu hale geldik. Bugün 1. OSB’de 60 bin metrekare alanda, Türkiye’nin son model teknolojisi ile 800’ün üzerinde elamanla 10 sektörde faaliyet gösteriyoruz. İş işi doğuruyor. İnşaata başladım 120 dükkan yapıp teslim edeceğiz, kapıcı ile anlaştık ama teslim edemedi. Atiker 2 inşaatlarında kapı imalatına başladık.  Gazaltı kaynak makinası tamirinden usandık ve gazaltı kaynak makinaları ve parçalarını imal etmeye başladık. İstemeseniz de bazen iş işi sürüklüyor. Türkiye’deki en büyük eksiklik fason işler kaliteli yapılmıyor. Kendi bünyenizde üretmek zorunda kalıyorsunuz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri