Weber: Obama İç Siyasette Değil Ama Dışarda Daha Özgür Olacak

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Jeffrey Weber, ABD Başkanı Barack Obama’nın partisi Demokratlar'ın son seçimle birlikte Temsilciler Meclisi’nin yanında Senato’da da üstünlüğü Cumhuriyetçiler'e kaptırmasının olası...

İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Jeffrey Weber, ABD Başkanı Barack Obama’nın partisi Demokratlar'ın son seçimle birlikte Temsilciler Meclisi’nin yanında Senato’da da üstünlüğü Cumhuriyetçiler'e kaptırmasının olası sonuçlarını değerlendirdi.

Weber, yaptığı açıklamada, bundan sonraki süreçte Başkan Obama’nın ABD iç siyasetinde yönlendirici olamayacağını ancak dış siyasette daha özgür hareket edebileceğini vurguladı. Yard. Doç. Dr. Jeffrey Weber, "İçerde Cumhuriyetçiler kazandığı için artık Obama iç siyasete eskisi kadar yön veremeyecektir. Buna karşın dışarda daha etkili bir politika izleyebilecektir." dedi. Weber, Obama’nın içerde güç kaybettiği için artık bir ajandasının olmayacağını ancak dış politikada ise yeni bir ajandayla yoluna devam edeceğini belirtti.

'OBAMA, DEMOKRAT PARTİ BAŞKANLIĞI VASFINI YİTİRMİŞTİR'

'ABD Kongresi için yapılan seçimlerde Başkan Barack Obama’nın partisi Demokratlar ara seçimlerde hezimete uğradı. Cumhuriyetçiler böylelikle Temsilciler Meclisi’nin yanında Senato’da çoğunluğu ele geçirdiler. ABD’deki bu gelişme Obama’nın siyasi geleceğini nasıl etkiler?' şeklindeki soruya Yard. Doç. Dr. Jeffrey Weber, şu cevabı verdi: "Bu seçimler sonrasında Obama, sadece Senato’daki üstünlüğünü kaybetmedi, aynı zamanda Demokrat Parti başkanlığı vasfını da yitirdi. Bir siyasetçi olarak gelecekte belirleyici olamayacak. Obama’nın bu nedenle Demokratlar'ın önümüzdeki dönemde çıkaracağı başkan adayı konusunda da nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olacaktır. ABD’de seçim süreci daha erken başlayacaktır. Bugünden itibaren Cumhuriyetçiler ve Demokratlar önümüzdeki başkanlık seçimi için harekete geçecek ve politikalarını halka anlatacak şekilde çalışma başlatacaklardır."

'OBAMA, İÇERDE BASKI ALTINDA OLACAK AMA DIŞARDA ÖZGÜR'

Son seçimlerle birlikte Obama’nın ABD iç siyasetinde baskı altında kalacağını ve fazla inisiyatif kullanamayacağını söyleyen Weber, buna karşın Amerikan dış politikasında daha özgür bir Obama profiliyle karşı karşıya kalacağımızı dile getirdi. Weber, bu konuda "İçerde Cumhuriyetçiler kazandığı için artık Obama iç siyasete eskisi kadar yön veremeyecektir. Buna karşın dışarda daha etkili bir politika izleyebilecektir. İçerde üzerinde baskı oluşurken dışarda ise daha rahat hareket etme imkanına kavuşacaktır. Zaten dış politika Başkan’ın inisiyatifindedir. Obama yeni oluşan durumda, dış politikada daha istediğini yapabilecektir, son seçim bunun özgürlüğünü getirmiştir. Obama, eskisine nazaran bir şeyleri yapamıyor idiyse bundan sonra istediklerini daha rahat yapabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

DIŞ POLİTİKADA 'HAGEL FAKTÖRÜ'

Weber ayrıca Cumhuriyetçiler'in dış politikaya etkisini ise "ABD’nin dış politikasından Başkan sorumlu olduğu için Cumhuriyetçiler'in buna etki etmesini bekleyemeyiz. Yine bir değişiklik olacaksa bu Demokratlar’ın bulunduğu Obama yönetiminden gelecektir." diyerek cevapladı.

Weber, burada ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel faktörünü de unutmamak gerektiğini dile getirdi. Hagel’in Obama dış politikasını eleştiren bir isim olduğunu belirten Weber, "Obama’nın dış politikada nasıl yol alacağını anlamak için Hagel’in eleştirilerini sürdürüp sürdürmediğine bakmak gerekiyor. Hagel eleştiriyi bırakır ve Obama’nın yanında durmaya devam ederse bilinmelidir ki Obama dış politikada diplomasiden çok daha müdahaleci bir yola girdiğinin bir göstergesidir bu." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri