‘Vuslat törenlerine ilgi her geçen yıl azalıyor’

Esnafların Şeb-i Arus törenleri için hazırlıklarına tamamladığını belirten Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Şeb-i Arus törenleri, eskisi gibi değil. Ekonomik sorunlar etkili. Tanıtımı daha iyi yapılmalı” dedi

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri hakkında Merhaba Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Karamercan, lokantacı esnafının Ahilik Kültürü’ne yakışır bir şekilde Şeb-i Arus sürecini geçireceğini söyleyerek, daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini kaydetti.

**Sizi tanıyabilir miyiz?

Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan. Aynı zamanda Türkiye Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar, Federasyonu’nda yönetim kurulu üyesiyim. 2005 yılından itibaren Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanlığı’nı yürütüyorum. Konya’da ve Türkiye’de esnaflarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Özel olarak, 1984 yılından itibaren işletmecilik yapıyorum. Cemo Restoran isimli 3 işyerlerim bunuyor. Hizmet ederek yolumuza devam ediyoruz.

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE ILIMLI DAVRANILMALI

**Şeb-i Arus haftası başladı. Şehirdeki yoğunluk nasıl?
Eski Hz. Mevlâna haftaları şu anda maalesef bulunmuyor. Bu konu çok tartışmaya açık bir konu. Özellikle Konya merkezde büyük lokantalar bulunuyor. Bu lokantalar ile görüştüğünüzde eskiye göre doluluğun az olduğu söyleniyor. Önceki yıllarda bu zamanlarda Konya’da doluluk olurdu. Hep günler dolu dolu geçerdi. Şu anda bile bazı boşluklar bulunuyor. Son 3 gün kala randevular artacaktır. Bizler Şeb-i Arus sürecinin dolu dolu geçmesini istiyoruz. Mevlâna haftasının daha fazla reklam panolarında yayınlanmasını istiyoruz. Şeb-i Arus törenlerini yoğun geçirirsek hem devletimiz hem esnaflar kazanır. Konya Lokantacılar odası olarak esnaf kardeşlerimizi ziyaret ettik. Esnafımıza başarılar diledik. Yerli ve yabancı turistlere ılımlı yaklaşılması gerektiğinden bahsettik. Konya’nın ön plana çıkması için çok çalışmamız gerekiyor. Törenlere ilgili her geçen yıl azalıyor. Umarım Şeb-i Arus haftası önümüzdeki yıllarda daha yoğun geçmesini temenni ediyorum.

REKLAM ZAYIFLIĞI BULUNUYOR
**Şehirde tam manasıyla Şeb-i Arus havasının bulunmaması sizce hazırlıkların eksik olmasından mı kaynaklanıyor?

Hazırlıkların eksik olmasından da olabilir. Ama eskisi gibi değil. Yemek, konaklama ve yol masrafları fazlalaştı. Bunların göz önüne alınması gerekiyor. Reklam zayıflığı olabilir. Birçok husus tartışılabilir. Ama biz Konya olarak birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Bizim üstümüze ne düşerse bizler hazırız. Esnaflar olarak devlet büyüklerimizin desteğini bekliyoruz. Böyle bir destek olursa Konya kazanır, esnaf kazanır ve devletimiz kazanır.

VATANDAŞ ARTIK BİLİNÇLENDİ

**Esnafların şehrimize gelen turistlere nasıl davranması gerekiyor? Meslektaşlarınıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Öncelikli masalarda fiyat menüsü olması lazım. Menüde bulunan yemeklerin içeriği şeffaf bir şekilde müşterisine sunmalı. Bunu yaparsak vatandaş hem yediğine güvenecek hem ne yediğini bilecek. Ama masada menü ve fiyat listesi olmadığı zaman vatandaş bir daha seni tercih etmez. Vatandaş artık bilinçlendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Cimer’e şikâyette bulunuyorlar. Ondan sonra birçok denetleme ile karşılaşılabiliyor. Bu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hususlara dikkat edildiğinde insanlar Konya’ya 2’nci defa geldiğinde tercihlerini yine sizlerden yana kullansınlar. Konya’dan kendi memleketine gittiklerinde, ‘Konya’nın yöresel yemeklerini yedik, içtik gerçekten çok memnun kaldık. İnsanları çok iyi ve hoşgörülü. Konya’da yaşanabilir. Hz. Mevlana’nın burada yaşadığı insanlarından çok belli.’ diye konuşsun. Bunu sağlayan esnaf hiçbir zaman kaybetmez. Bu bilinç her zaman esnafları başarıya götürür. Özellikle Şeb-i Arus haftasında bu konuda dikkat edilirse her yıl yerli ve yabancı turistlerin sayısı artar. Temizlik, Güler yüz ve kalite. Bunlardan taviz vermeyen esnaf kazanır. Elbette fiyatta aldatmayacak. Bu hem Konya’mız hem de Türkiye için geçerli. Bu Konulara dikkat eden esnafın sırtı yere gelmez.

BAŞKA ŞEHİRLERDE ALKOL VE SEMA YAN YANA

Şeb-i Arus adı altında başka şehirlerde yapılan törenlerle ilgili düşünceleriniz nedir?
Şeb-i Arus, Konya’da yapıldıktan sonra en az 10 veya 15 gün geçtikten sonra diğer şehirlerde yapılmalı. Bunun nedeni Konya’nın en iyi şekilde Şeb-i Arus haftasını yaşamasıdır. Diğer şehirlerde sonradan yapılırsa Konya için daha iyi olacaktır. Bunun yanında bazı programlar Konya dışında alkollü otellerde düzenleniyor. Bununda olmaması gerekiyor. Bir yandan alkol alıp bir yandan semazenlerin dönmesi dinimize göre yanlış. Ama bazı büyükşehirler, bunu yapıyorlar. Saygı duyulması gereken bir şahsiyete bu saygısızlık oluyor. Biz esnaflar olarak Şeb-i Arus’a hazırız. İnşallah esnaflarımız bereketli Şeb-i Arus geçirir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri