Vural: Cami-cemevi Bizim Çok Önemsediğimiz Bir Buluşmadır

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, cami-cemevi tartışmalarıyla ilgili "Cami-cemevi buluşması bizim çok önemsediğimiz bir buluşmadır.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, cami-cemevi tartışmalarıyla ilgili "Cami-cemevi buluşması bizim çok önemsediğimiz bir buluşmadır." dedi.

Muharrem ayının Sünni, Alevi kim olursa olsun o acıları içinde yaşadığı bir ay olduğunu vurgulayan Vural, “Cami-cemevi buluşması bizim çok önemsediğimiz bir buluşmadır. Bir İslam inancının yaşandığı bir ortam. Bir mescittir evet. Orada zikirlerin yapıldığı yere, bu zikri yapan insanlara saygı duymak lazım. Bizim Konacık, Tarsus belediyelerimizin cemevi-cami birliği olan projeler var. Onların temellerini biz attık. Cemevlerinin bu anlayış çerçevesinde bir muhteva içinde ele alınması ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevi İslam inancını güçlendirecek çalışmalar gerekiyor. Cami-cemevi çatışmasına dönüştürülmeden yapılmalı. İslam inancının bu kaynaklarını, zaten ibadetler tartışma konusu değildir, İslam ibadetleri tartışılmaz. Neticede kurallar bellidir. Buna barışçı bir dille bakmak lazım. Çatışma ortamı içinde bakmamalıyız.” ifadelerini kullandı.

Cihan TV Network’te yayınlanan Anadolu’da Sabah programında canlı yayına katılan Vural, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Cemevlerindeki dedelere maaş bağlanmasını değerlendiren Vural, şunları söyledi: “Bu konuda muhtelif şeyler var. Bu konuyu talep etmeyenler var. Zannederim burada en önemli sorun Alevi İslam inancı dediğimiz bu İslam’ın yorumu olan toplumsal çatışma değil de anlamak. Yani anlarsak uzağımız yakınımız olur. Biz yakınlarımızı anlamalıyız. Bu birilerine para vermenin ötesinde bir mesele. Bu durumu sadece buna indirgememek lazım. Tabii oralarında bazı ihtiyaçları oluyor. Devletimiz bunları değerlendirmesinde bir fayda var. Camilerimizde de bazı sorunlar olabiliyor. Yardımcı eleman sorunları var değil mi? Bu Alevi dedeliği mevzusu maaşlı bir işe döndüğünde talep edilmeyebiliyor. Bu konulara hassas olmak lazım. Ama böyle bir ihtiyaç varsa neden olmasın.”

"BU EVLER TÜRK AİLE YAPISINA UYGUN DEĞİL"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Ortay Vural, kız–erkek öğrencilerin birlikte kaldığı evlerle ilgili tartışmayı da "Bu evler bizim Türk aile yapısına uygun değildir. Münferit bir konunun adeta evlerde kalan bütün kız öğrencileri töhmet altına bırakacak gibi değerlendirmesine çok yanlış buluyorum. Herkes tedirgin oluyor. Yazık günah.” diye değerlendirdi.

"YURT KUR, YURT DESTEĞİ GİBİ EV DESTEĞİ VERSİN EVLER KAYIT ALTINA ALINSIN"

Türkiye’de yurt kapasitesinin ihtiyacı karşılayacak miktarda olmadığını ifade eden Vural, Yurt Kur’un, öğrencilere verdiği yurt desteğinin benzerini evler için de vermesini istedi. Vural, “Yurt ihtiyacımız var, yurt karşılamıyor. Yurt karşılamak durumundaysan eğer bu öğrenci evleri ile ilgili, öğrencilerin kaldığı evlerle ilgili katkı sağlamak istiyorsan, bu konuda müdahil olmak istiyorsan o zaman Yurt Kur aynen yurda verdikleri gibi bu evlerle ilgili destek yapar. Dolayısıyla bu evlerin, evlerde kimlerin kaldığı, ne olduğu kayıt altına alınmış olur.” şeklinde konuştu.

"60 MADDENİN MECLİS’TEN GEÇİP GEÇMEYECEĞİNE KOMİSYON KARAR VERSİN"

AK Parti’nin CHP’ye Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakata varılan 60 maddeyi Meclis’ten geçirme teklifini de değerlendiren Vural, 60 madde ile ilgili kararı komisyonun vermesi gerektiğini söyledi. Vural şöyle konuştu: "Uzlaşma Komisyonu kurulurken kural koyduk. Bu kurallardan biri nedir? Dört partinin mutabakatı. Şimdi dört partinin mutabakatına ilişkin bir anlaşmaya varmışız, diğeri geliyor diyor ki 'yandan çarklı yapalım.' CHP ile AKP korsan görüşme yapıyor. Bu doğru olabilir mi? Eğer bu 60 maddeyi çıkartacaksak komisyonun kendisi karar alması lazım. Asıl soğanın cücüğüne bakmak lazım. MHP olarak biz bu konuda bunların komisyondan ayrılmasının, komisyonu akamete uğratacağını ve herkesin kendi başına, kendi yoluna gitme gibi bir arayışa gireceğini düşünüyorum. MHP olarak 60 maddenin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda ayrışmasını doğru bulmuyoruz. Doğru bulmadığımız bir konuyu 'gel illa yapalım' demek doğru mu?” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri