Otomobil pazarında son dönemde yaşanan en büyük yenilik kuşkusuz spor sedan adı verilen araç sınıfı. Coupe otomobillerin görünümünü 4 kapılı bir sedanın işlevselliğiyle birleştiren bu kavram, Mercedes-Benz CLS ile hayata geçti. Günümüzde, Alman üreticinin açtığı bu yolda ilerleyen pek çok marka görülüyor. Bunlardan biri olan Volkswagen (VW) de, 'uygun fiyata spor sedan' yapma iddiasıyla 2008'de bu pazardaki yerini aldı. Ocak 2008'de gerçekleştirilen Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Passat CC ile başlayan bu macera, geçtiğimiz yılın sonunda aracın Passat ailesinden ayrılmasıyla devam ediyor. Artık sadece CC ismiyle satışa sunulan araç, yeni versiyonla birlikte uygun fiyat iddiasını karşılayabilecek küçük hacimli bir motor seçeneğine de kavuştu.
'Acaba Passat mı' dedirtiyor
Yeni CC, isminden Passat kelimesini atsa da tasarım anlamında akrabalığını gizleyemiyor. Güncel Passat'la benzer bir yüze sahip olan CC'nin ilk nesildeki yuvarlatılmış hatları, artık çok daha şık hale getirilmiş. Yine de önden bakıldığında 'acaba bu bir Passat mı' sorusu akıllardaki yerini koruyor. Buna rağmen aracın Passat'tan belirgin şekilde geniş ve alçak göründüğünü söylemeliyiz. Arka tasarım ise çok daha özgün. Bagaj kapağına kadar taşan arka far grubu ve spoyleri andıran bagaj kapağı prestijli bir görünüme sahip. Aracın içine geçildiğinde ise yatık ve alçak sürüş pozisyonu hemen kendini belli ediyor. 4.8 metrelik CC, sürücü koltuğuna geçildiğinde aracın tamamına hakim olabileceğiniz kompakt bir spor otomobilden farksız hissettiriyor. İç mekandaki kalite ve ergonomi sınıfının zirvesinde. Önde sunulan ferah yaşam alanı, arka bölümde de çok uzun boylu yolcular dışında sorunsuz.
7 ileri DSG standart donanımda
Aracın uygun bir fiyata kavuşmasını sağlayan ana konuysa 1.4 litrelik TSı motor. Hem turbo hem kompresörle beslenen motor, 7 ileri DSG (çift kavramalı otomatik) şanzımanla sunuluyor. 160 beygir güç ve 240 nm tork üreten motorun performans ve tasarruf dengesini sağlamayı başarmış. 0-100 km/s hızlanmasını 8.5 saniyede tamamlayan araç, saatte 222 kilometre sürate kadar istekle ivmeleniyor. DSG şanzımanın performansa katkısı büyük. Sakin kullanımlarda ise daha 70 km/s süratte bile 7'nci vitese geçmesi tüketimi dizginliyor. Fabrika verilerine göre ortalama 6.2 litre olan tüketim, bizim denemelerimizde 7.5 litre seviyesinde kalmayı başardı. Üstelik tüketim, sabit hızlı otoyol sürüşlerinde 5.5 litre seviyesine kadar inebiliyor. Araçta kullanılan spor süspansiyon sistemi yol tutuş yeteneğini oldukça artırmış. Buna rağmen sunulan konfor seviyesi yeteri kadar yüksek.
Kuru sabitledi fiyat 10 bin lira düştü
Türkiye'de tek donanım ve 4 farklı motorla satışa sunulan aracın en makul fiyatlı olanı 1.4 litrelik TSI. Euro ile satılan aracın fiyatı, Doğuş Otomotiv'in kuru 2.09 liraya sabitlemesi sayesinde 80 bin 100 lira olarak belirlenmiş. Kur eğer bugünkü halinde (2.38 lira) olsaydı fiyat 90 bin liranın üzerine çıkacaktı. Üstelik 2 litrelik seçeneklerle arada hatırı sayılır (yaklaşık 27 bin lira) bir farkın bulunması 1.4 litrelik TSI'ı en uygun fiyatlı spor sedan yapıyor.
6.5 inçlik dokunmatik ekran
Aracın donanım listesi ise oldukça kabarık. Sunulan donanımlar arasında 6.5 inçlik dokunmatik ekranlı multimedya sistemi, 6'lı CD değiştirici, spor ön koltuklar, Bi-Xenon farlar, ön/arka park sensörleri, spor süspansiyon, elektronik diferansiyel kilidi, yorgunluk tespit sistemi yer alıyor. Bugün gazetesi
Volkswagen CC'yi yeniledi
on dönemin modası spor sedanlar, yüksek fiyatları sebebiyle her kesime hitap etmiyor