Vize kalktı Türkiye'de turizm beklentisi arttı

Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müzeleri arasında yer alan Mevlana Müzesi'ne, 2010 yılında 2.5 milyon turisti kente çekmek hedefleniyor.

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, geçen yıl Konya'yı yaklaşık 1 milyon 700 bin kayıtlı turistin ziyaret ettiğini, çeşitli amaçlarla gelen turistlerle bu sayının 2 milyonu bulduğunu belirtti.

Konya'ya gelen turistlerin en fazla Mevlana Müzesi'ni ziyaret ettiğini ifade eden Çıpan, Karatay ve İnce Minare müzelerinin de ziyaret edilen belli başlı yerler arasında yer aldığını söyledi.
Çıpan, ''Geçen yıl mart ayında 80 bin olan kayıtlı turist sayısı, bu yıl aynı dönemde 110 bine ulaştı. Konya'yı yıl sonuna kadar 2.5 milyon kayıtlı turistin ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu sayıyı yakalamak için tanıtım çalışmalarımız devam ediyor. Bir çok tarihi eserde de restorasyon çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.
Konya'yı en fazla Japon turistlerin ziyaret ettiğini ve vize uygulamasının kalkmasının turist sayısını artıracağını belirten Çıpan, şöyle konuştu:
''Türkiye'de 2010'un Japon Yılı olması, Konya'da Japon Kültürü Derneği'nin açılması ve Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı yakın zamanda hizmete açacağı Kyoto Parkı, Japonya ile ilişkilerimizin üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Aslında sadece Japonya için değil, Güney Kore gibi o bölge insanı için nitelikli tanıtımlar yapıyoruz. Son dönemdeki vize uygulamalarının kalkması da turist sayısında artışa neden olacağını düşünüyorum.''
Çıpan, Ankara-Konya arasında çalışacak hızlı trenin hizmete girmesiyle de turist anlamında ve Konya'ya gelecek insan sayısında belirgin artış yaşanmasını beklediklerini kaydetti.
KARAMAN
Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, çeşitli medeniyetlere beşiklik eden önemli bir eğitim, kültür ve sanayi kenti olan Karaman'ın, köklü tarihi, doğal güzellikleri, turistik değerleriyle aynı zamanda kültür ve turizm kenti olduğunu söyledi.
Kentin sahip olduğu zengin kültürel ve doğal varlıklarını tanıtmak, özümsemek, bu değerler aracılığıyla bireysel ve toplumsal şuur oluşturmak, bununla birlikte bu değerleri turizm ekseninde evrensel boyutlara taşıyabilmenin temel amaçları olduğunu ifade eden Orta, şöyle konuştu:
''Karaman inanç turizmi, yayla turizmi, eko turizm, doğa yürüyüşü, mağara turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir. Derbe, Binbirkilise, Madenşehir Örenyeri, Değle Örenyeri, Aktekke Camii, Yunus Emre Camii, Karaman Kalesi, Çeşmeli Kilise, Karaman Müzesi, Zeyve Pazarı Taşkale, Ermenek, Sarıveliler, Başyayla görülmeye değer turistik yerlerdir. Fakat Karaman bütün bu değerlere rağmen turizmde hak ettiği yerde değildir. İlimize 2009 yılında yerli ve yabancı olmak üzere toplam 37 bin 317 turist geldi. Bu sayı yeterli değil. Karaman'da bu yıl mevcut turizm potansiyelini harekete geçirmek için çalışmalar yapacağız.''
Orta, turizm yönünden bu yılın milat olarak gördüğünü söyledi.
AKSARAY
Aksaray'ı 2008 yılında yerli ve yabancı yaklaşık 800 bin turist ziyaret ederken, 2009 yılında ise bu rakam ekonomik kriz nedeniyle 523 bine geriledi.
Peri Bacaları'nın batısında bulunan 10 bin yıllık tarih ve kültür şehri Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki 14 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi, Peri Bacaları, Selime Katedrali, Selime Sultan Türbesi, Aşıklıhöyük, Acemhöyük, Saratlı Yer Altı Şehri, Sultanhanı, Ağzıkarahan, Alayhan, Tepesidelik han gibi turizm bölgelerinde yeni çalışmalar başlatıldı.
Ihlara Vadisinin bitimindeki Ziga Termal Kaplıca bölgesinde 5 yıldızlı otel inşaatı devam ederken, özel sektör yatırımları da artmaya başladı.
Öte yandan, Ihlara Vadisi'nden geçen Melendiz Çayı üzerinde bulunan köprüler yenilenerek 14 kilometrelik yürüyüş yolu bakıma alındı.   
Aksaray'ın Selçuklu ve Osmanlı dönemleriyle Cumhuriyet devrinde pek çok tarihi kültürel medeniyet eserlerine sahip olduğunu belirten yetkililer, bu yıl Aksaray'ın turizm bölgelerinde bulunan tesislerin en iyi şekilde hizmet vermesi için gerekli çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri