Vietnam’dan Yaşlı Bakımı İçin Çırak Getiriliyor

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel yaşlı bakım ve kalifiye eleman sorunu için çözüm olarak yurt dışından gençleri getirerek eğitmeyi düşünüyor.Gelenler dil kursu, çıraklık eğitimi ve uyum gibi çok kurstan geçirilecek. Kreuzberg’deki...

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel yaşlı bakım ve kalifiye eleman sorunu için çözüm olarak yurt dışından gençleri getirerek eğitmeyi düşünüyor.

Gelenler dil kursu, çıraklık eğitimi ve uyum gibi çok kurstan geçirilecek. Kreuzberg’deki BWK aynı işi buradaki gençlerin potansiyeli olan dini ve kültürel kimliklerini de değerlendirerek yapıyor. Dil, uyum ve zihniyet tanıma kursuna da ihtiyaç duyulmuyor.

Demografik dönüşüm, kalifiye eleman sorunu ve yaşlanan nüfus Almanya’nın değişmeyen gündemlerinden olmaya devam ediyor. Bu konu beraberinde yaşlı bakıcılarının sayısının da azalmasını getiriyor.

Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı hazırladığı bir deneme projesi ile üçüncü ülkelerden getirilecek çıraklarla soruna çare arayacak.

Proje ‘Üçüncü ülkelerden gençlerin eğitimi’ başlığı altında bir broşür şeklinde kamuoyuna duyuruldu ve broşürün önsüzünü de yazan Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel “2013 sonunda 100 kadar Vietnamlı genç Almanya’ya getirilerek yaşlı bakım çıraklık eğitimine başladılar.” dedi.

Projeye göre getirilen Vietnamlılar 6 ay dil kursundan sonra çıraklık eğitimine başlayacaklar. Daha sonrada Almanya’ya uyum adına buradaki insanların anlayış ve kültürlerini öğrenmek üzere birçok kurstan geçirilecekler.

Gabriel bu kadar eğitim safhalarını “Bakıcıların ideal uyumu ve yaşlı bakım alanını daha iyi tanımaları” için yapıldığını vurguluyor.

Uzmanlar ise Almanya’da çok sayıda gencin çıraklık yeri bulamadığını vurgulayarak konuyu daha az masraf ile halletmenin çarelerine bakılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Yeşiller Partisi KRV milletvekili Arif Ünal “Yaşlı bakım mesleğinin şartları ağır ve kazancıda az. Bu nedenle mesleğe olan ilgide tabi olarak az.” diyerek yetkilileri bu mesleği cazip hale getirmeye davet ediyor.

Göçmenlerin de özeleştiri yapması gerektiğini ifade eden Ünal “Saha bilinççi meslek seçmeleri gerek. 310 adet meslek içinde sadece satıcılık ve metal meslekleri yok.” diyor. Yetkililerin tedbir almaları durumunda başta buradaki göçmenler olmak üzere sorunun büyük oranda buradaki gençlerle çözülebileceğine işaret ediliyor.

Uzmanlar Kreuzberg’deki Meslek Eğitim Kurumu’nu (BWK) bu konuda örnek göstererek aynı soruna yerel çözüm üretildiğine dikkat çekiyorlar. BWK’nın meslek eğitimi almak isteyen gençlere imkanlar sunarak onların dini ve kültürel kimliklerinden de istifade ederek yaşlı bakım mesleğine kazandırdıkları ifade ediliyor. Böylece gittikçe sayıları da artan göçmenlere kendi hayat anlayışlarına uygun bakım hizmetleri sunulduğu ve bunun daha az masraflı yollardan yapıldığı ifade ediliyor.

Uzmanlar demografik dönüşüm sonucu olarak Almanya’da hali hazırda 2,3 milyon insanın yaşlılıktan dolayı bakıma muhtaç olduğunu bu rakamın 2030 yılında tahminen 3,4 milyona çıkacağını öngörüyorlar.

Daha şimdiden AWO, DİAKONİE ve CARİTAS gibi sosyal hizmet veren kurumlar Federal İş Ajansı ile görüşmelerinde bu alandaki kalifiye eleman sıkıntısını dile getirerek acil tedbir talebinde bulunuyorlar. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri