Vicdan konvoyu duvarları yıkacak

Türkiye ve dünyanın pek çok şehrinden katılımla oluşan "Vicdan Konvoyu"na Konya’dan 5 TIR ve 10 otobüs kadın katıldı. Konvoy sözcüsü Erengül Karabağ, “İnsanlığın vicdanına yola çıkıyoruz. Vicdan konvoyu duvarları yıkacak” dedi

Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen, "Vicdan Konvoyu" Türkiye ve dünyanın pek çok şehrinden katılımlar ile sürüyor. Konya’dan da İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) Yardım Vakfı öncülüğünde, Memur-Sen’in destekleri ile hazırlanan 5 TIR yardım ve 10 otobüs Hatay'a doğru yola çıktı. Mevlana Kültür Merkezi yanında düzenlenen basın açıklamasının ardından çok sayıda kadın, dualarla Hatay’a uğurlandı. Konvoy, diğer illerden giden otobüs ve TIR’lar ile Adana’da buluşacak, daha sonra ise Hatay’a geçilecek. Suriye’ye en yakın noktaya geçilerek, yapılacak basın açıklaması ile dünyaya mesaj verilecek.

ONLARIN HÜRRİYETİ İÇİN BURADAYIZ

Konya’daki konvoyun uğurlanması öncesi konuşan Aktivist Salih Zeki Keş, “Suriye’de 2011’den beri zalim Esed rejiminin uyguladığı mezalim sonrasında, Esed rejiminin zindanlarında bulanan kadınların ve çocukların sesi olmak, ve onların hürriyeti için buradayız. Yaşanan mezalim ABD’nin Irak işgali sonrası Ebu Gureyb’den yükselen sesler gibi sesler yükseliyor. Aynı kader, Suriye zindanlarında da yaşanıyor. Bu mezalimi tüm dünyaya duyurmak için Türkiye’de İHH öncülüğünde başlatılan ve pek çok STK’nın destek verdiği Vicdan Konvoyu dün İstanbul’dan 70’e yakın otobüs ve yolcusu ile hareket etti. Konvoy Ankara’ya geldiğinde Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edildiler. İnşallah biz de Konya’dan otobüslerimizi uğurlayacağız, 5 TIR yardımda konvoya katılacak. Dünyanın 52 ülkesinden binlerce gönüllü, esaret hayatı yaşayan mazlumların sesi olmak için yola çıktı” şeklinde konuştu.

ONLARIN OYUNU BOZULACAK

Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer de yaptığı konuşmada, “Bir zalimlik yaşanıyor. Zalimin hapishanesinde Müslüman kadınlar zulüm görüyor. Şu an yaptığımız, Konya’dan otobüslerle oraya giden kıymetli hanımefendiler ile yaşanan mezalime tepki gösteriyoruz. İnşallah dualarımız, ümmetin duaları oradaki kardeşlerimize fayda verecek. Onlar bir oyun kuracak, Rabbimin oyunun hepsinden üstündür. Rabbim ümmete şuur ver” dedi.

6 BİN 736 KADIN HALA HAPİSHANELERDE

Konvoy sözcüsü Konya İHH Hanım Komisyonu Başkanı Erengül Karabağ burada yaptığı konuşmada, "Zamanın insanları olarak insanlık tarihinin çocuk katliamını canlı izleyen ve en çok çocuk katleden dönemine şahitlik ettik. 1 milyona yakın insan katledildi. 15 bin de çocuk. En şanslıları belki de muhacirlerdi fakat hepimize yetecek yeryüzünde 1 metrekare yer vermedik. Sınırlar kapatıldı, bebekler denizlerde boğuldu" dedi. Karabağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "400 binden fazla insan sorgu merkezlerinde hapislerde tutuldu. Çocuk, yaşlı, kadın demeden 13 bin 104 insan hapishanelerde işkenceden hayatını kaybetti. Hiçbir şekilde haber alınamayan insanlar var. 116 çocuk 4 bin 219'u kadın kayıp. 6 bin 736 kadın hala hapishanelerde tutuluyor, Suriye rejimi tarafından işkence ediliyor ve tecavüz ediliyor. Tüm bunlar uluslararası mekanizmaların ve devletlerin önünde oluyor. Buradan Suriyeli kardeşlerimize sesleniyoruz; "Kardeşlerim sizi duyuyoruz ve sizin için geliyoruz. Dünyanın dört bir yanından kadınlar toplandık, insanlığın vicdanına doğru yola çıkıyoruz. Üzgünüz, dünya sessiz kaldıkça siz daha fazla eziliyorsunuz. 'Nerede insanlık' dediğinizi duyuyoruz. Biz buradayız" Seni terk etmedik, etmeyeceğiz. Biz bir dünya kadın buradayız. Sizin sesinizle ve bizim sesimizle buluşan vicdan konvoyu duvarları yıkacak."

Konvoyun uğurlanması öncesi çocuklar ellerindeki fenerler ile poz verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri