Veysel Eroğlu: Ormanlardan Maksat 'Odun' Üretmek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bütçesi görüşmelerinde bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eroğlu, "Ormanlardan maksat tabi odun üretmek, odun üretimini artırıyoruz." dedi.Orman ve Su İşleri Bakanı...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bütçesi görüşmelerinde bakanlık olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eroğlu, "Ormanlardan maksat tabi odun üretmek, odun üretimini artırıyoruz." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bazen medyada yanlış bir anlayış var. Yani hiçbir ağaç kesilmeyecek diye böyle bir durum söz konusu değil. Bütün dünyada belli bir yaşa gelen ağaçlar kesiliyor, gençleştiriliyor o maksatla. İyi büyümesi sağlanıyor ve buradan da gelir elde ediliyor. Biz odun servetini artırıyoruz hem de odun üretimini artırarak endüstriyel bir destek sağlıyoruz. Şu anda 2014 yılında 14,7 milyon metreküplük bir üretim gerçekleştirdik. 14,7 endüstriyel odun üretimi, 5 milyon metreküp yakacak odun üretimi olmak üzere yaklaşık 20 milyon metreküp üretim programda. Yalnız özellikle bizdeki kesim ve üretim maalesef ihtiyacı karşılamıyor. Türkiye’nin yıllık odun ve kereste tüketimi 29 milyon metreküp. Bunun ancak bir kısmını karşılayabiliyoruz, inşallah zaman içinde ormanlarımızı daha da geliştirmek suretiyle çünkü bozuk ormanları ıslah etmek suretiyle üretimi daha da artıracağız." şeklinde konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu görüşmeler öncesi milletvekilleriyle tokalaştı. Görüşmelere Bakan Erdoğlu’nun sunumu ile başlandı.

Bakanlık olarak 68 bin 730 personeli ve 13 milyar 119 milyon 588 bin TL’lik 2015 yılı bütçe teklifi ile ülkenin önde gelen yatırımcı bakanlıklarından birisi olduklarını belirten Eroğlu, "Bakanlığımız son 12 yılda 75 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdi." dedi. Ülke olarak toplam orman alanının yüzde 22,7 olduğunu belirten Eroğlu, "Hektar olarak yüzölçümümüz 78 milyon hektar ormanlarımızın alanı 21,7 milyon hektardır. Dünyada pek çok ülkede ormanlık alanı azalırken bunu gururla söylüyorum, ülkemizde ormanlık alanlar artıyor. Hem alan olarak artıyor hem de odun serveti olarak artıyor. Bütün ormancılara teşekkür ediyorum. 1972’de orman varlığımız 20,2 milyon hektar iken bugün 21,1 milyon hektara yükseldi. Yaklaşık son 12 yılda 9 milyon hektarlık bir artış söz konusu. Bu bütün dünyanın dikkatini çekiyor." açıklamasında bulundu.

"Ormanlardan maksat tabi odun üretmek, odun üretimini arttırıyoruz." diyen Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bazen medyada yanlış bir anlayış var. Yani hiçbir ağaç kesilmeyecek diye böyle bir durum söz konusu değil. Bütün dünyada belli bir yaşa gelen ağaçlar kesiliyor, gençleştiriliyor o maksatla. İyi büyümesi sağlanıyor ve buradan da gelir elde ediliyor. Biz odun servetini artırıyoruz hem de odun üretimini artırarak endüstriyel bir destek sağlıyoruz. Şu anda 2014 yılında 14,7 milyon metreküplük bir üretim gerçekleştirdik. 14,7 endüstriyel odun üretimi, 5 milyon metreküp yakacak odun üretimi olmak üzere yaklaşık 20 milyon metreküp üretim programda. Yalnız özellikle bizdeki kesim ve üretim maalesef ihtiyacı karşılamıyor. Türkiye’nin yıllık odun ve kereste tüketimi 29 milyon metreküp. Bunun ancak bir kısmını karşılayabiliyoruz, inşallah zaman içinde ormanlarımızı daha da geliştirmek suretiyle çünkü bozuk ormanları ıslah etmek suretiyle üretimi daha da artıracağız."

'ORMANLARIMIZIN YÜZDE 77’SİNİN TAPUSUNU ALDIK'

Kadastro çalışmalarını sürdürdüklerini ve önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, "Özellikle hükümetimiz döneminde orman kadastrosu ve tapu kadastrosu birlikte çalışıyor. Çünkü itirazlar hızla azalmaya başladı. Ormanların tapusu yoktu. İlk defa bütün ormanların tapusunu almak için harekete geçtik. Şu ana kadar yüzde 91’inin kadastrosu tamamlandı. Türkiye ormanlarının yüzde 77’sinin tapu tescili tamamlandı. Tapuları topluca aldık, Orman Genel müdürüme teslim ettik. Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar ormanların tamamının tapusunu almak. Tapusu olunca ihtilaflar da ortadan kalkıyor. Hedefimiz bu. Bu konuda plan bütçe komisyonu üyelerimizin desteğini istiyoruz. Bir miktar maddi desteğe ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıl tapusunun tamamını alacağız." açıklamasında bulundu.

Basın mensuplarına özellikle vurgulamak istediği bir konu olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bu acaba yanan alanlar birilerine peşkeş mi çekiliyor diye bazen basında böyle iddialar ortaya atılıyor. Yanan alanların 1 metrekaresinin dahi başka maksatla kullanılması söz konusu değil. Hem Anayasa'nın amir hükmü hem de Bakanlık genelgesi ile en geç 1 yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Bunu da bizzat takip ediyoruz. Dolayısıyla basın mensuplarına diyorum; buyrun 1 metrekare yanan alandan verilmiş bir yer varsa buyrun gösterin diye hodri meydan diyoruz. Nitekim İzmir’de 2006’da yangın çıkmıştı, şimdi tamamen ağaçlandırıldı." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri