Veteriner Fakültesi ilklere imza atıyor

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, 1982 yılında kurulan Veteriner Fakültesi'nin bugün Türkiye'de ilklere imza attığını belirterek, “Fakültemiz birçok yeniliği başlattı. Yurt dışında ve yurt içinde birçok üniversitelere ö

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, 1982 yılında kurulan Veteriner Fakültesi'nin bugün Türkiye'de ilklere imza attığını belirterek, “Fakültemiz birçok yeniliği başlattı. Yurt dışında ve yurt içinde birçok üniversitelere örnek oldu” dedi.

YENİLİKLERİ TAKİP EDEN FAKÜLTE

1982 yılında Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden birisi olan Konya'da, 5. fakültesi olarak eğitim öğretime başlayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek ilklere imza atmaya devam ediyor. Gazetemize röportaj veren Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, fakülte hakkında ve yapılan çalışmalar hakkında gazetemizin sorularını cevapladı.

ÖĞRENCİLER UYGULAMALI DERS GÖRÜYOR

Prof. Dr. Ahmet Güner, “Öğretim süremiz beş yıl olmak ile birlikte şuan fakültemiz kapsamında 1015 öğrenci, eğitim hayatını sürdürmektedir. Kurulduğumuz yıldan yani 1982 yılından bu yana toplam 2 bin 800'e yakın mezun vermiş bulunmaktayız. Avrupa Veteriner Eğitim Kurumu Birliği'ne üye olan ilk fakülteyiz. Fakültemizde öğrencilerimizin iş hayatında sıkıntı çekmemesi için, uygulama alanları oluşturularak konuya daha çok hakim olmaları sağlanmıştır” dedi.

KONYA HAYVANCILIKTA ÇOK İLERİDE

**Konya ilinin tarım ve hayvancılık noktasında Türkiye'de ki konumu nedir? Hayvansal gıda üretimi var mı? Varsa hangi Şartlarda gerçekleştiriliyor?

-Konya, Türkiye'nin en önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri. 1 milyona yakın sığır, 1 milyon 200 bin civarında koyun yetiştirilmektedir. Ve özellikle yumurta tavukçuluğu en gelişmiş hayvansal üretim alanını kapsamaktadır. Konya, Türkiye'nin yumurta üretiminin yüzde 13 ile 15'ini karşılamaktadır. Yumurta ihracatının yüzde 30'u Konya'dan sağlanmaktadır. Bu, Konya'da ki üreticilerin müteşebbis ruhunu gösteren rakam, üretim ve ihracat miktarlarıdır. Diğer iller ile kıyaslandığı zaman Konya, yapılan ihracat kapsamında ön plandadır ve sürekli bir atılım içerisindedir.

HAYVANSAL YEM ÜRETİMİNDE MESAFE KATEDİLDİ

**Konya'da hayvansal yem üretiliyor mu? Üretiliyorsa geçmiş yıllara göre bu üretim hangi yönde gelişme gösterdi? Biraz bahseder misiniz?

-Konya'da hayvansal yem üretim noktasında geçmiş yıllarda sıkıntılar yaşanıyordu. Konya'da hayvan yemi üretimi noktasında ifade ettiğim gibi sıkıntılar yaşanmasına rağmen, 2000'li yıllardan sonra Konya, hayvan yemi üretiminde mesafe alarak büyük bir gelişmeye imza atmıştır. Bilhassa Konya'nın Karapınar ilçesinin tarımsal gelişimi, bu konuları destekleyecek nitelikteki en güzel örnek arasında gösterilebilir.

**Hayvan hastalıkları konusundaki çalışmalarınız nelerdir? Bakanlık bu konuda size ne kadar destek oluyor?

-Türkiye'de hayvancılık alanında yaşanan bulaşıcı hastalıklar konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aldığı çok önemli önlemler bulunmaktadır. Bu önlemlerin yanı sıra hayvancılıktaki çok hızlı gelişmeye bağlı olarak birtakım hastalıklar kendini belli etse de; Bakanlığa bağlı veteriner hekimler, ilgili hastalıkların kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılması mücadeleleri hususunda

titiz bir çalışma çabası içerisinde oldukları bilinmektedir.

AKREDİTE OLAN 4 FAKÜLTEDEN BİRİYİZ

**Fakültenizde kaç öğrenci eğitim görmektedir? 1982 yılından bu yana kaç mezun verdiniz? Burada verilen eğitim öğrencilerin iş hayatında sıkıntı çekmesine engel oluyor mu? Akademik personelinizin öğrencilerle ilişkileri nasıldır? Çalışma disiplininiz nedir? Bu konuda ki görüşlerinizi alabilir miyim?

-Öğretim süremiz beş yıl olmak ile birlikte şuan fakültemiz kapsamında 1015 öğrenci, eğitim hayatını sürdürmektedir. Kurulduğumuz yıldan yani 1982 yılından bu yana toplam 2800'e yakın mezun vermiş bulunmaktayız. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Türkiye'nin köklü Üniversiteleri arasında yer almaktadır. Akademik kadro olarak da Fakültemiz bünyesinde 80 Profesör, 18 Doçent ve 2 tane de Yardımcı Doçent arkadaşımız bulunmaktadır. Bu sayı öğretime verdiğimiz değerin, eğitime verdiğimiz kalitenin açısı bakımından önemli rakamların ifadesidir. Ancak Üniversitelerde ve topluma hizmet eden bütün kuruluşlarda sayıdan çok kalitenin önemine inanmış bir akademik kadro ve idari anlayışın olması lazımdır. Bizim fakülte olarak başarılarımızın altında yatan sırlardan biri de budur. Bu misyonumuzu örnekleyecek olursak Fakültemiz öğretim üyelerinin TÜBİTAK' a sunduğu ve desteklenen proje sayıları Fakültemizin Selçuk Üniversitesi içerisinde ve Türkiye'de ki fakülteler arasında sürekli ön planda tutulmaya layık görülmüştür. Bunun yanı sıra öğretim üyelerimizin teknokentler vasıtasıyla hayvancılığa hizmet babında yaptığı çalışmalar fakültemizin kalitesini ortaya koyan değerlerden biridir. Ve yine kalitemizin en önemli gösterge unsurlarından biri de Avrupa Veteriner Eğitim Kurumu Birliği (EAEVE) tarafından, Fakültemizde verilen eğitimin, Avrupa'da ki çok köklü ve geçmişi çok eskilere dayanan misyon ve vizyonu olan fakültelerin verdiği eğitimle eş değer kabul edilmesidir. Bizim mesleğimiz, teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitiminde yoğun bir şekilde yapılmasının gerekli olduğu bir iş koludur. Fakültemizde öğrencilerimizin iş hayatında sıkıntı çekmemesi için, uygulama alanları oluşturularak konuya daha çok hakim olmaları sağlanmıştır. Kurduğumuz çiftliklerimiz, çiftliklerimizden elde ettiğimiz süt, yumurta ve et uygulamalı eğitime verdiğimiz önemin önemli göstergesidir. 2002 yılında Avrupa'da ki veteriner eğitimini sir stant haline getirmeye çalışan bir kuruma kaydolmuş ve bu kurumlar tarafından farklı zamanlarda değişik uzman ekipler tarafından eğitimin kalitesinin denetlenmesi amacıyla ziyaret edilmiştir. Uzmanların önerileri doğrultusunda fakültemizin öğretim üyelerinin çabalarıyla ve rektörlüğümüzün destekleri ile birliğin istediği standarta erişilmiş ve 2013 Ekim ayında birliğin değerlendirme komitesi. Fakültemizi akredite etmiştir. Türkiye'de akredite olan toplam 4 fakülteden biriyiz.

**Fakültenize Erasmus'la gelen öğrenciler var mı? Sizden Yurt dışına giden öğrenciler var mı? Kısaca bahseder misiniz?

Bu yıl Erasmus'la fakültemize gelen öğrenci yok. Ama bizden Avrupa'nın pek çok yerine giden öğrencilerimiz var. Bu yıl dört tane öğrencimiz Erasmus kapsamında farklı ülkelere gitti.

**Pakistan'da açılacak olan bir Veteriner Fakültesine örnek teşkil edeceğiniz doğru mu? Bu iki ülke arası eğitim iş birliği nasıl gelişti?

-Evet bu doğru. Bu durum Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel'in, Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaretlerin sonunda başlatılan ikili ilişkinin bir meyvesidir. Orada açılacak olan Üniversiteye Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi model alınarak açılıyor. İki hükümet arasında yapılan protokol gereği gerçekleştirilen çalışma fiziki olarak model olmanın yanı sıra bilimsel olarak da o ülkü üniversitesine destek olacaktır. Bu çalışma Türkiye'de bir ilktir. Yurt dışında kurulacak bir Üniversiteye örnek teşkil olmak bizi mutlu eden bir gelişmedir.

**Son olarak Türkiye'ye ilk kez Alpaka devesini bilimsel çalışma yapılmak üzere Avustralya'dan sizin getirdiğinizi biliyoruz. Kaç tane getirdiniz ve getirdiğiniz bu develer Konya'ya uyum sağlayabildi mi? Gebe olarak getirdiğiniz bu develerden yavru alabildiniz mi? Düşüncelerinizi belirtir misiniz?

-Bilimsel çalışma amaçlı Türkiye'ye ilk kez Alpaka devesini fakülte olarak biz getirdik.Fakültemiz Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Esat Sami Polat'ın hazırladığı Alpaka develerinin farklı coğrafi koşullara adaptasyon süreci proje kapsamında Avustralya'dan Alpaka üreten bir firma vasıtasıyla 2013 yılı Mart ayı sonlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni ile 9 tane gebe Alpaka çiftliğimize getirildi. Gelen 9 aylık süre içerisinde Alpakalar yaşam şartlarına uyum sağlayarak yaşamını devam ettirdi. 1 ay önce bir tane Alpaka doğum yaptı. Geriye kalan 8 Alpaka devesinin ise bu ay içerisinde doğum yapması tarafımızdan beklenmektedir. Develer üzerinde proje çalışmalarımız Öğretim Üyelerimiz tarafından devam etmektedir.

PROF.DR. AHMET GÜNER KİMDİR?

1964 yılında Ankara'da doğdum. Memleketim Bolu. İlköğrenimimi, orta okul hayatımı ve lise hayatımı Ankara'da tamamladım. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. Doktora için Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlisi kadrosuna girerek, akademik kariyerime başladım. 2011 yılında Profesör kadrosu almak nasip oldu. 2012 yılı Eylül ayında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı görevine getirildim. 3 Eylül 2012 yılından beri görevime devam etmekteyim.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri