Vessâf Abdullah Efendi

Sadık Küçükhemek
III. Sultan Osman Han Devri

Şeyhülislam ve Müftilenam -70-

Akhisarlı Şeyh Meciddin neslinden Muhammed Efendi’nin oğludur. Vessâf Abdullah Efendi, devrinin faziletli ve değerli kimselerinden öğrenim gördükten sonra İstanbul’a geldi. Stajyerlikle ulema mesleğine dâhil oldu.  1111’de imtihan ile akademik kariyerini elde etti.
 Üstadı Kara Halil Efendi’ye damat olduktan sonra Selanik devlet hizmetine, Mısır Kadılığı’na (h.1140) nail oldu.  İran hükümdarı Nadir Şah, ulema ehlinin bir kaçının huzuruna gönderilmesini rica etmesi üzerine Kara Muhammed Paşa zade, vezir Mustafa Paşa sefir / elçi tayin olundu.
Vessaf Abdullah Efendi’de bu sefaret / elçilik heyeti ile birlikte hareket etti. İstanbul’a dönüşünde Anadolu Kazaskerliği’ne nail oldu. Azlinden yedi sene sonra (h.1162) Rumeli Kazaskerliğini, bilahare fetva makamını kazandı (h.1168). Vessaf Abdullah Efendi’ de diğer selefleri / geçmişleri gibi yaşlılıktan kaynaklanan hastalıktan dolayı azledildi. Hayatının son günlerini deniz kenarındaki konağında, yalısında geçirdi. Vefatı h. 1174’dedir. (İtti Abdullah Efendi cennet adni mukırr) vefatına tarihtir. Fetva müddeti III. Sultan Osman Han devrinde beş aydır.
Abdullah Efendi, şiir yazma, şiir okuma ve söylemeye maharetliydi. Bin beş yüzden beşten fazla (Behçet Nema) ‘sı, fen (sanat ve ilimle) ilgili risalesi meşhurdur. Hat ta’likte (1) tam maharet sahibi idi. Şiirde Abdi ve vessaf (2)  kelimelerini mahlas olarak kullanırdı. (3)
Dipnotlar
1.Ta’lik: Bir kitabın açıklaması olarak kenarına veya ayrı  bie eser olarak yazılan düşünceler, notlar
2.Vessaf: Ziyade vasf ve tarif edici manasına gelir.
3.İlmiyye Salnamesi, S:527

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.