Verimden Memnun Olmayan Çiftçi Antalya'ya Özgü Buğday İstiyor

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Antalya yöresine uygun buğday çeşidinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Çiftçinin elindeki buğdaydan şikayetçi olması üzerine bölgeye uygun tohum yetiştirilmesi için deneme üretimi...

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Antalya yöresine uygun buğday çeşidinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Çiftçinin elindeki buğdaydan şikayetçi olması üzerine bölgeye uygun tohum yetiştirilmesi için deneme üretimi yapılmasına karar verildi.

    ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi'nin talebi üzerine Antalya yöresinde yetiştirilen buğday çeşitleri içerisinde, yöreye en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla Sektörel Çalışma Toplantısı düzenlendi. ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül başkanlığındaki ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, hububat meslek komitesi üyeleri, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Antalya İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile özel sektör temsilcileri katıldı.

    Halil Bülbül, Antalya ve çevresinin toprak yapısı ve iklim çeşidi fazla bir bölge olduğunu belirterek bölgede ekimi yapılacak buğday tohumuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi. AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, doğru buğday tohumuyla ilgili dünyada çalışmaların yapıldığını belirterek Türkiye'de de bölgelere göre tohum belirlenip, üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti. Trakya'da ekilen buğday tohumunun Diyarbakır'da ekildiğine değinen Akay, iklim şartları birbirine uymayan bölgelerde aynı tohumun ekilmesinin verim ve kalitede istenilen sonucu vermediğini söyledi. Akar, "Bu ülkede çiftçilik yapmak zorlaştı, çiftçi ne ekeceğini bilmiyor." dedi.

    "VERİM ALAMIYORUZ"

    ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ali Gök, Antalya'da ekilen buğday çeşitlerinin hepsinin yayla kesimine uygun olduğunu kaydederek "Sahil kesimine uygun buğday çeşidini bulamıyoruz, bu nedenle üretim ve kalitede azalma var. İstediğimiz verimi alamıyoruz. Aksu, Serik, Manavgat sahilinde daha iyi üretime yönelik buğday tohumu istiyoruz." diye konuştu.

    "DENEME ÜRETİMİ YAPILACAK"

    Toplantıya katılanlar BAKA'nın bölgeye uygun verimli ve kaliteli buğday tohumu çeşitlerinin belirlenmesi için destek olmasını istedi. Toplantıda, Manavgat ve Korkuteli'nde birer dönümlük alanlarda deneme parselleri oluşturulması kararlaştırıldı. BATEM'e ait sahalarda 22 farklı buğday çeşidi denenecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri