Verim yüzde 40 arttı

Geçen yıl 1,5 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 2 milyon 300 bin ton olacağı tahmin ediliyor

HUBUBAT ÜRETİM 3,5 MİLYON TON

KTB Başkanı M. Uğur Kaleli, bu yıl toplam 7 milyon 700 bin dekar alana buğday ekimi yapıldığını açıkladı. Üretimde 2 milyon 300 bin ton ekmek ve makarnalık buğday beklendiğini dile getiren Uğur Kaleli, geçen yıl bu rakamın 1,5 milyon tonda kaldığını kaydetti. Kaleli, arpa, çavdar yulaf üretiminin de 1 milyon 100 bin ton olmasını beklediklerini aktaran Uğur Kaleli, toplamda 3,5 milyon ton hububat üretimi tahmin ettiklerini söyledi.
SICAKLIK VE YAĞIŞ İYİ SEYİR GÖSTERDİ
Hububat ekiminin yapıldığı 2008 Eylül ayından bugüne kadar yağış ve sıcaklık değerlerinin iyi bir seyir gösterdiğini ifade eden Uğur Kaleli, geçmiş yıllara göre yüzde 15 civarında yağışlarda bir artış olduğunu hatırlatarak, yağış ve sıcaklık değerlerinin iyi olmasının bitkinin çıkışına ve gelişimine olumlu yönde etki ettiğinin altını çizdi. Uğur Kaleli, ortalama yüzde 40 civarında verim artışı beklendiğini söyledi.
SARI PAS HASTALIĞINI ATLATTIK
Erken ekilen hububatlarda bitki gelişiminin çok iyi olduğunu, kardeşlenmenin 5 – 7 adet, geç ekilenlerde ise 3 – 5 adet civarında gerçekleştiğini belirten Uğur Kaleli, “Yağışların uzun süre devam etmesi ve havanın kapalı seyri nedeni ile bazı bölgelerde sarı pas hastalığı görülmektedir. Ancak sıcaklıkların artması ile hastalıkta ciddi bir yayılma ya da ilerleme yoktur. Sarı pas hastalığını atlatmış olduk” dedi.

Buğdayda yüksek verim

Geçen yıl 1,5 milyon ton olan ekmeklik ve makarnalık buğday üretiminin bu yıl 2 milyon 300 bin ton olması bekleniyor

3,5 MİLYON TON HUBUBAT ÜRETİMİ BEKLENİYOR
Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli, bu yıl 1 milyon 100 bin hektar alana ekim yapıldığını belirterek, bunun 2 milyon 150 bin dekar alanına makarnalık buğday, 5 milyon 600 bin dekarına da ekmeklik buğday ekimi yapıldığını söyledi. Toplam 7 milyon 700 bin dekar alana buğday ekimi yapıldığını aktaran Başkan Uğur Kaleli, 3 milyon 462 bin dekar alana da arpa, çavdar ve yulaf ekimi yapıldığını ifade etti. Çiftçilerle yapmış oldukları görüşmeler sonrası dekarda ortalama en düşük 250 kilogram ürün beklendiğini anlatan Uğur Kaleli, son 12 yılın ortalamasında bu oranın dekarda 150 kilogram civarında olduğunu anımsatarak, verimin iyi olduğuna işaret etti.
Üretimde 2 milyon 300 bin ton ekmek ve makarnalık buğday beklendiğini dile getiren Uğur Kaleli, geçen yıl bu rakamın 1,5 milyon tonda kaldığını kaydetti. Uğur Kaleli, arpa, çavdar yulaf üretiminin de 1 milyon 100 bin ton olmasını beklediklerini aktaran Uğur Kaleli, toplamda 3,5 milyon ton hububat üretimi tahmin ettiklerini söyledi.
SICAKLIK VE YAĞIŞ DEĞERLERİ İYİ SEYİR GÖSTERDİ
Hububat ekiminin yapıldığı 2008 Eylül ayından bugüne kadar yağış ve sıcaklık değerlerinin iyi bir seyir gösterdiğini ifade eden KTB Başkanı Uğur Kaleli, geçmiş yıllara göre yüzde 15 civarında yağışlarda bir artış olduğunu hatırlatarak, yağış ve sıcaklık değerlerinin iyi olmasının bitkinin çıkışına ve gelişimine olumlu yönde etki ettiğinin altını çizdi.
SARI PAS HASTALIĞINI ATLATTIK
Erken ekilen hububatlarda bitki gelişiminin çok iyi olduğunu, kardeşlenmenin 5–7 adet, geç ekilenlerde ise 3–5 adet civarında gerçekleştiğini belirten Uğur Kaleli, şöyle devam etti: “Borsaya gelen mallarda bazı bölgelerde protein değerleri çok yüksek bazı bölgelerde ise çok düşük. Bu da toprağın bozulduğunu gösteriyor. Yağışların uzun süre devam etmesi ve havanın kapalı seyri nedeni ile bazı bölgelerde sarı pas hastalığı görülmektedir. Ancak sıcaklıkların artması ile hastalıkta ciddi bir yayılma ya da ilerleme yoktur. Sarı pas hastalığını atlatmış olduk. Yer yer dolu zararı kısmen de olsa görülmüştür. Genel anlamda hububatta bitki gelişimi iyi bir seyir göstermiş olup, verim artışı beklenmektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri