Vergi Mükellefleri Borçların Yapılandırması Konusunda Bilgilendirildi

Yozgat’ın Yerköy Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından '6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yapılandırılmasına dair kanun' hakkında vergi mükellefleri bilgilendirildi.  &n

Yozgat’ın Yerköy Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından '6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yapılandırılmasına dair kanun' hakkında vergi mükellefleri bilgilendirildi.

    Yerköy Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Yerköy Vergi Dairesi Müdürü Hakan Ablaklı, oda başkanları, işadamları ve vatandaşlar katıldı. Yerköy Vergi Dairesi Müdürü Hakan Albaklı, yaptığı konuşmada kanunda belirtilen kesinleşmiş borçlar ile kasa borçlarının yapılandırılmasının önemli olduğunu ifade etti. Mükelleflerin geçmiş yıllarda vergi dairelerine gelmeye çekindiğini, ancak günümüzde insanların nüfus dairesi ile tapu dairesine gider gibi vergi dairesine de gider hale geldiğini vurgulayan Albaklı, amaçlarının uzlaşı içerisinde ve mükellefleri bilgilendirmek suretiyle vergi tahsis etme düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.

    Ablaklı, "Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa ile devlet çok sayıda vergi borcu alacağı ile ilgili yeni düzenlemeler getirdi. Maliye Bakanlığı, belediyeler ve su ve kanalizasyon idarelerine olan vergi borçları bu kapsamda yer almıştır. Gelir beyanına dayanan beyanname vergilerine dair cezalar, gecikme zam ve gecikme faizleri ile usulsüzlük cezaları da bu kapsama dahil edilmiştir. Yine vergi dairelerinin takip ettiği kamu alacakları da yapılandırılabilecek borçlar arasında sayılmıştır. 30 Nisan 2014 tarihinden önce verilen beyannamelere ilişkin çıkan vergilere bir istisna getirilmiş ve 2013 yılına ait gelir vergisi ödemelerinin ikinci taksiti kapsam dışında tutulmuştur. Aynı şekilde 2014 yılına ilişkin olarak 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk edilen motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti de yapılandırma dışında tutulmuştur." dedi.

    Yasaya göre borçların yapılandırılması için 3 temel şart olduğunu vurgulayan Ablaklı, "Bunlardan birincisi 11 Eylül 2014 tarihinden önce kesinleştiği halde ödenmemiş ve ödeme süresinin deva ediyor olmasıdır. İkinci şart, borçların kesinleşmiş olması durumudur Üçüncü şart ise; borçların yasada açıkça belirtilen borç türlerini ve tarih aralıklarını kapsaması durumudur. Borçların ödenmesi peşin olarak yapılabileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitler halinde de yapılabilecektir. Borçlarını peşin olarak ödeyemeyecek durumda olan mükelleflerimize bizim önerimiz en uzun vadeli ödeme seçeneğini tercih etmeleridir. Bunun sebebi ise uzun vadede ödeme yapmayı tercih eden mükelleflerimizin daha sonra ödeme durumlarında iyileşme söz konusu olduğunda vadeyi kısaltabilmeleri, buna karşılık kısa vadede ödemeyi tercih eden mükelleflerimizin daha sonra bu vadeyi uzatamayacak olmalarıdır. Söz konusu yasa yapılandırılan borçların bir takvim yılı içerisinde en fazla 2 taksitinin zamanında ödenmemesine izin vermektedir. 5838 sayılı kanuna ilişkin olarak da 1990 ve daha eski modeldeki araçlar için hurdaya ayrılması ile ilgili 31 Aralık 2014 tarihine kadar başvuruda bulunan mükelleflerin, bu tarihe kadar tahakkuk edilmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ve vergiye ilişkin gecikme zam ve gecikme faizi ile trafik cezaları silinecektir. Torba Yasa kapsamında çıkan bu kanunlardan tüm mükelleflerimizin yararlanmalarını ve 1 Aralık 2014 tarihine kadar ilgili mercilere başvuru yapmalarını istiyoruz." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri