Vergi affında ihmal var

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı gündemde olan vergi affı ile ilgili hazırlanan tasarıda toplumun önemli kesiminin yok sayıldığını ileri sürdü
Parti il binasında düzenlenen toplantıda tasarı ile ilgili endişelerini dile getiren MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın muhtemelen bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini belirtti. Mustafa Kalaycı, toplumun büyük bir bölümünü yakından ilgilendiren bu tasarının, çalışma hayatı ile ilgili birçok düzenlemeyi içermesine karşın, işçi ve işveren sendikaları ile memur sendikalarının görüşleri alınmadan hazırlandığını kaydetti. Kalaycı, “Bu durum, ileri demokrasi, katılımcılık ve sosyal diyalog konusunda dile getirilen iddialarla çelişmekte, AKP’nin yalanlarını ortaya koymaktadır. Bunun sonucu olarak AKP Hükümeti tarafından hazırlanan Tasarı, büyük oranda sermaye kesiminin beklentilerini yansıtan bir öze sahiptir” dedi.
Yapılandırılması planlanan borç tutarının 120 Milyar TL’yi aştığını da ifade eden Kalaycı, “Bilindiği üzere milyonlarca vatandaşımızın kamuya vergi, sosyal güvenlik primi, harç, para cezası, elektrik, su, kira, öğrenim kredisi gibi çok çeşitli borçları bulunmaktadır. AKP iktidarının yanlış ekonomi uygulamaları ve yaşanan ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar kamuya olan borçlarını ödeyemez hale gelmişlerdir. Önce borcunu ödeyemez duruma düşürdüğü vatandaşlarımıza tam da seçim öncesinde kolaylık getirmeyi vaat etmesi, AKP’nin samimiyetsiz ve fırsatçı siyasetinin yeni bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum AKP’nin sorunları çözmeyip, kronikleştirme ve sonra da istismar etme alışkanlığının bir başka örneğidir” şeklinde konuştu.
Bu türlü af düzenlemelerinin, öncelikle vergide adalet ilkesini zedelediğini savunan Kalaycı, “Borcunu ödemeyenlere kolaylık sağlanırken, borcunu zamanında ödeyen vatandaşlarımızı küstürdüğünü ifade etmemiz gerekmektedir. Borcunu düzenli ödeyen mükelleflere de telafi edici kolaylıklar sağlamasını zorunlu gördüğümüzü MHP olarak belirtmemize ve önerge vermemize karşın, AKP bu hususu dikkate almamış ve önergemizi reddetmiştir. Toplumda adalet ve devlete güven duygusunun zedelenmemesi için böyle bir düzenlemenin yapılması şarttır. Bu şekilde ancak kuralsızlık teşvik edilmemiş, kurallara uyanlar aldatılmamış, devlet herkese adil davranmış olacaktır. Genel Kurul görüşmelerinde Tasarının daha kapsayıcı hale gelmesi ve vatandaşlarımızı olumsuz etkileyecek düzenlemelerin Tasarıdan çıkarılması için Milliyetçi Hareket Partisinin gerekli çabayı göstereceğini belirtiyorum” dedi.
Konuşmasının sonunda MHP olarak öneri vermelerine rağmen hükümet tarafından reddedilen borçlara da dikkat çeken Kalaycı, şu görüşlere yer verdi: “Tasarı kapsamında yer almayan borçlar aslında toplumun önemli kesimini ilgilendiren borçlar idi. Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan kredi borçları. Esnafın Esnaf Kefalet Kooperatifleri ile Halk Bankasına olan kredi borçları. Geçmişte çiftçilik veya esnaflık yapan, vergi mükellefiyeti ve oda kaydı bulunakla birlikte Bağ-Kur kaydı yapılmamış olanlara, bu hizmetlerini borçlanma imkanı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları, çeki karşılıksız çıkanlara verilen adli ve idari para cezaları. Sicil affı çıkarılması, gibi konulardaki önerimiz, Hükümet ve AKP grubu tarafından reddedilmiştir”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri