Veremden korunun

Veremle Savaş Haftası etkinliklerinde, toplumun veremden korunmasının en etkili yolunun hastalık belirtileri görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna gitmek ve erken teşhis ile tedaviye başlamak olduğu vurgulandı

Her yılın ilk Pazar gününü izleyen hafta yapılan Verem Savaş Haftası etkinlikleri dün başladı. Verem Savaş Haftası nedeniyle Konya Veremle Savaş Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Konya Verem Savaş Derneği’nin her yıl bu hafta etkinlikleri içerisinde toplumun verem konusundaki bilinçlenmesini arttırmak amacıyla değişik eğitim etkinlikleri düzenlediğini belirten Dernek Başkanı Operatör Doktor Sebahattin Yücetaş, verem hastalığı hakkında bilgi verdi. Veremi, en çok akciğerde yerleşen ve tedavi edilmezse ölümle sonlanabilen, bulaşıcı mikrobik bir hastalık olarak tanımlayan Op. Dr. Sebahattin Yücetaş, “Veremin bulaşması, hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile olur. Vücuduna verem mikrobu giren kişilerin yüzde 5-10 kadarında hayatlarının herhangi bir evresinde vücut direncinin kırıldığı, bir anda verem hastalığı gelişebilir. 15 günden fazla süren öksürük, balgam çıkarma, kanlı balgam, ateş, gece terlemesi, zayıflama, iştahsızlık hastalığın en önemli belirtileridir. İki üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olanlar verem savaşı dispanseri veya başka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” diye konuştu.

Veremin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir hastalık olduğunu kaydeden Op. Dr. Yücetaş, tüm dünyada 20 milyondan fazla verem hastası bulunduğunu, buna her yıl yaklaşık 8 milyon insanın eklendiğini ve her yıl ortalama 3 milyon insanın verem nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.
Verem hastalığının tedavisinin bugün var olan modern ilaçlarla 6 aylık süreç içerisinde başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini açıklayan Yücetaş, “Ülkemizde verem ilaçları verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Tedavi için ilaçların düzenli olarak kullanılması esastır. Düzensiz ilaç kullanımı mikropların ilaçlara karşı direnç kazanmasına neden olmaktadır” dedi. Yücetaş ayrıca, toplumun veremden korunmasının en etkili yolunun hastalık belirtileri görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna gitmek ve erken teşhis ile tedaviye başlamak olduğunu sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri