Veliler dikkat! Okullar açıldı hastalıklar arttı

Okulların açılmasıyla çocuklarda hastalık sayısının arttığını ve yayıldığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, velilere uyarılarda bulundu

Mevsim geçişiyle birlikte açılan okullar mutasyona uğrayan virüslerin hastalıkları daha kolay yaymasına zemin hazırlıyor. Enfeksiyonlarda görülen yükseliş, okulların açılmasıyla birlikte arttı. Ders başı yapan çocuklar sınıflardaki yakın temas ve havasız ortamlarda virüslere daha kolay yenik düşüyor.

KALABALIK VE HAVASIZ SINIFLAR VİRÜSLERİN YAYILMASINA MÜSAİT ORTAM HAZIRLIYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Yazın neredeyse hiç hastalık yokken bir gün bile okula giden çocuklar bir anda ateşlenmeye başladı. Bu tamamen sınıflarda yakın temas, havasız sınıflar ve aynı havayı soluma nedeniyle meydana geldi. Bu durum, nezle, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, kulak enfeksiyonu gibi belirtilerle kendini gösteren salgınların yayılmasına yol açıyor" dedi.

OKULLARDA ŞU AN EN ÇOK HANGİ HASTALIKLAR GÖRÜLÜYOR?
Rinovirüsün içinde bulunduğumuz aylarda zirve yaptığını belirten Şirin, "Bir kısım çocukta yüksek ateşle seyrediyor. Nezle, öksürük, kulak enfeksiyonu yapabiliyor. Maalesef COVID-19 ve normal koronavirüs de epeyce yaygın görülüyor. Koronavirüsten hâlâ kurtulamadık. Grip salgını henüz başlamadı ama diğer virüsleri görüyoruz." dedi.

VELİLERİN NE YAPMASI GEREKİYOR?

Bu süreçte yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor

  • Hijyene önem verilmesi,
  • el yıkama alışkanlığı kazanmaları,
  • kaliteli uyku, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite,
  • sınıfların düzenli olarak havalandırılması ve hasta çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor.

Dr. Seçkin, maymun çiçeği virüsüyle ilgili şunları söyledi:

"Örneğin, kişiyi sinek ısırıyor ve döküntüsü var. Acaba maymun çiçeği mi diye merak ediyor. Fotoğraflar ortalıkta dolaşınca ve bir de virüsün iz yaptığı ortaya çıkınca herkeste korkunç bir kaygı başladı. Maymun çiçeği virüsü çok yakın temasla ve cinsel yolla bulaşıyor. Yani bunun anlamı şu; çocuklar, eğer anne ve babasında böyle bir enfeksiyon varsa risk altında oluyor. Yani daha küçük, yuvaya ya da ilkokula giden çocuklarda şu anda maymun çiçeği virüsüyle ilgili bir sorunumuz yok"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri