Vektörel zaviye

Muammer Çelik

Meseleleri değerlendirirken konuya birkaç açıdan (zaviyeden) bakabilmeliyiz. İlgilendiğimiz problemin; olumlu yönü, olumsuz yönü, getireceği yararlar veya zararlar, zamanlaması, etkilediği veya etkilendiği yerler ve farklı-farklı (bambaşka) şeylerle, farklı durumlara sebebiyet vermesi… Vb. Vektörel bir bakış açısıyla konuya bakmamız gerekmektedir. Yoksa herkes kendi penceresinden bakıp hep ve her zaman “Ben haklıyım, benim fikrim doğru” deyip duruyor.

**

Hatta bu konuda en güzel ve çok fayda elde edeceğimiz bir bakış açısı da empati kurarak olaya bakmaktır. Girişteki açıkladığımız gibi; meselelere çok yönlü bakma konusunda Kur’an’ı Kerim çok farklı surelerde farklı ayetlerle farklı bakış açısı getirir. Fıkıh âlimlerimiz de tefsir âlimlerimizin çalışmalarını ve kendi çalışmalarını da toplayıp basit bir konu hakkında bile en az beş çeşit bakış açısını ortaya koyarlar. Aynı şekilde empati ile ilgili olarak resulüllah (s.a.v.): “Hiçbiriniz kendisi için istediğini (mü’min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olmaz.” Buyurarak en güzel biçimde karşı taraftan bakabilmeyi bizlere öğütlemiştir.

**

Neyse biz konuyu içinde yaşadığımız güncel olaylara getirecek olursak; bu yıl Konya’mızda yapılan İslami Dayanışma Oyunları üzerinden irdeleyeceğiz. Bir kere isimlendirmede bir sıkıntı var. Böyle değil de “ İslam Ülkeleri Dayanışması ve Oyunları ”denseydi, birazcık kurtarırdı. Her neyse işin içinde “İslami” diye bir kavram geçince biz de dikkat kesildik.

**

Şimdi meseleye yukardaki perspektiften baktığımız zaman, meselenin olumlu yönü; İslam Ülkeleri veya kardeş ülkeler arasındaki dayanışma bağını kuvvetlendirir. Olumsuz yönüyle meseleye bakacak olursak; öyle baldır-bacak danslarla, kadınlı-erkekli İslami oyunda olmaz bundan hayır da gelmez, bu da olumsuz yönüdür.

**

Getireceği yarar belki keçiboynuzunun içindeki bal kadar bir fayda sağlarken bol-bol kazık yenmiş olur, günahı(zararı) faydasını geçer. Zararına gelince; bu bir ifsattır. Fetöcülerin şarkı-türkü söyleyerek bütün seyirci, katılımcı hacı amcalara gözleriyle harama baktırıp bir de akşam namazını geçirttiği gibi aynı zihniyet yeniden hortlatılıyor.

**

Etkilediği veya etkilendiği yerler. Bu işi yapanların veya organizatörlerin bir yerlerden etkilendiği hatta talimatlar alması söz konusu olabilir, böyle bir izlenim verebilirler, iyi takip edilip gözlemlenmelidir. Ayrıca köşede kıyıda kalmış diğer bazı İslam ülkeleri etkilenebilirler. En azından o ülke çocukları ya da en basitinden bizim ülkemizin çocukları televizyonlar aracılığıyla etkileniyorlar.

**

Zamanlaması; (Bu bölüm eleştirilebilir, ancak farklı bir pencere olarak düşünün) yani İslam ülkelerinin ekonomik, askeri, siyasi hiçbir birlikteliği yokken ilk oyunlardan mı başlanmalıydı? Ülkemizin ekonomik sıkıntılarla boğuşup, pahalılıktan kıvrandığımız bir zamanda bu da neyin nesi? Ayrıca hemen-hemen dünyadaki bütün Müslümanların zulüm gördüğü bir dönemde, adeta kan kustuğu bir dönemde yapmadığımız bir eğlence mi kaldı? Fe suphanallah!...

**

Farklı-farklı(bambaşka) şeylerle, farklı durumlara sebebiyet vermesi… (Bu paragrafın da girişinden bir şey anlaşılmıyor, değil mi?) Yani böyle oyunlarla başka oyunlar mı oynanıyor acaba!.. Yoksa 1’i 5 olarak malı götürenler mi var?

**

Ya da buralarda kendini göstererek bir yerlere göz mü kırpılıyor…Vb. Bunlar olası varsayımlar, çok yıllardır hep böyle oluyor da, ama yapılan net yanlışlar var ve biliyoruz. Çeşitli bakış açılarını birleştirdiğimiz zaman vektörel okun ucu hayır değil, şer tarafa yamuluyor. Cenabı Allah doğruların yardımcısı olsun, yanlış kişilere fırsat vermesin ve bizleri de doğrulardan eylesin.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.