'Vefat Etmiş Yakınının Hayrına Kurban Kesilebilir'

Alo Fetva hattına gelen soruları cevaplayan Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan, 'Ölmüş biri için kurban kesilir mi?' şeklindeki soruya, "Vefat etmiş yakınının hayrına kurban kesilebilir. Kestiği hayvanın etinden kendi de başkaları da yiyebilir."...

Alo Fetva hattına gelen soruları cevaplayan Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan, 'Ölmüş biri için kurban kesilir mi?' şeklindeki soruya, "Vefat etmiş yakınının hayrına kurban kesilebilir. Kestiği hayvanın etinden kendi de başkaları da yiyebilir." cevabını verdi.

Sivas Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteren ‘190 Alo Fetva Hattı’nı Kurban Bayramı öncesi arayanların sayısında artış gözlendi. Kurban ile ilgili soruları görevli vaizlere yönelten vatandaşlar, merak ettikleri çeşitli konuları sorarak bilgi almaya çalışıyor. Müftü Recep Şükrü Balkan, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte fetva hattını arayanların sayısının arttığını söyledi. Arayan vatandaşların genellikle kurbanın kusurlarıyla ilgili olarak kurban olan ya da olmayacak hayvanın özellikleriyle ilgili bilgi istediğini anlattı. Maddi durumlarını söyleyerek 'kendilerine kurban düşer mi düşmez mi' şeklinde sorular sorulduğunu aktaran Müftü Balkan, nisap miktarına ulaşmış herkesin kurban kesmesi gerektiğini aktardı.

ÖLMÜŞ BİR YAKINI İÇİN KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

"Kurbanı kesen kişi kimseye dağıtmadan elinde tutsa muhafaza etse çocuklarına yedirse bunun bir mahsuru var mı?" diye de sık sık sorular geldiğini aktaran Müftü Recep Şükrü Balkan şöyle devam etti: "Burada asıl olan kurbanı üçe taksim edip bir bölümünü kendine, bir bölümünü fakirlere, bir bölümünü de komşulara dağıtması şeklindedir ama eğer aile durumu iyi değil, yıl içerisinde çoluğu çocuğu et göremiyor, ancak nisap miktarına erişmiş vaziyetteyse bu gibi aileler etin tamamını muhafaza etse bir şey olmaz. Kurbanın tamamını kendine ayırabilir. Ama asıl olan kurbanın üçe bölünerek paylaştırılmasıdır."

KURBANA SONRADAN BAŞKALARI DA DAHİL OLABİLİR Mİ?

"Biz 2 kişi kurbanı aldık, ama daha sonra başka kişilerde bu kurbana dahil edilebilir mi? Sayıyı 4’e, 5’e çıkarsak diye bir mahsuru olur mu?" diye soruların da geldiğini dile getiren Balkan, "Bu konuda sonradan kurbana dahil olunabiliyor. Bir görüşe göre mekruh olmakla birlikte caiz olmaz denecek bir durum yok. 2 kişinin aldığı bir hayvana sonradan bir başkası da katılabilir." şeklinde konuştu.

VASİYET ÜZERE KURBAN KESİLİR Mİ?

Müftü Balkan, 'Vefat etmiş bir yakınının hayrına kurban kesilebilir mi?' sorusunun da yoğun olarak geldiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Ölmüş bir insan için kesilen kurban için aranan şartların diğerlerinden bir farkı yok. Sevabını ölmüş bir yakını veya sevdiğimiz bir zatın ruhuna bağışlamak üzere keseceğimiz kurbanın kurban bayramında kesilen kurbandan bir farkı yoktur, kesilebilir. Bir kimse kendi parasıyla almış olduğu hayvanın sevabını ölmüş bir yakının ruhuna bağışlamak üzere kurban bayram günlerinde kurban edebilir. Kestiğim hayvanın etinden yiyebilir miyim diye soruluyor. Kestiği hayvanın etinden kendisi yiyebileceği gibi başkalarına da yedirebilir."

'VASİYET EDİLMİŞSE KESEN KURBANDAN YİYEMEZ'

Bir kimse öldükten sonra kendisi için kurban kesilmesini vasiyet etmişse; varislerinin bu kurbanı Kurban Bayramı günlerinde kesmeleri gerektiğine işaret eden Balkan, "Vasiyet edilen kurbanın etinden kesen yiyemez. O etin tamamen dağıtılması gerekir. Veya ölen şahsın vasiyeti olmazsa bıraktığı mal veya parayla kurban alınıp kesilse o zaman bu kurbanın hükmü de vasiyet üzerine kesilen kurbanın hükmü gibidir. Bu kurbanın etinden de kurbanı kesen yiyemez." açıklamasını yaptı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri