Vefa zamanı

Bu yılda yine törenler kapsamında Konya’da on binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlanacağını söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Hz. Mevlana’ya olan vefamızı, kendisini insanlığa ve dünyaya doğru anlatarak göstereceğiz” dedi

7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri öncesi, Tantavi Kültür ve Sanat Merkezinde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak’ın yanı sıra; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, merkez ilçe belediye başkanları, rektörler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi Konya İl Müdürü Cüneyd Fidancı ve Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru katıldı. Toplantı, bu yılki törenler için hazırlanan özel sinevizyon gösterisi ile başladı.

MEVLANA'YA YAKIŞIR BİR TÖREN OLACAK

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hz. Mevlana’nın dünya için çok önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti. Hz. Mevlana’nın yol gösterici olma özelliğine değinen Toprak, yine Mevlana’nın dünya genelinde referans alınan örnek tasavvuf büyüklerinden biri olduğunun da altını çizdi. Hz. Mevlana “Konya’dan yükselen dünyada ise değer bulan bir kıymet” diyen Toprak, daha sonra şunları kaydetti: “Hz. Mevlana denince herkesin yüreği ürperiyor. Bizi ziyaret eden Avrupa ülkelerinin Büyükelçilerine Hz. Mevlana’yı anlattığımızda çok etkileniyorlar. Ben, böyle bir değerimiz olduğu için her zaman çok mutlu oluyorum. Hz. Mevlana’ya yakışır şekilde anma törenleri icra edebilmek için tüm kurumlar olarak mücadele veriyoruz. Yılda yaklaşık 3 milyon kişi Mevlana gibi bir değeri ziyaret ediyor. Şehrin manevi havasını bize fazlasıyla hissettiren Mevlana’ya tam anlamıyla layık olabilmek için törenlere hazırlıkta hassas davranılıyor. Hz. Mevlana’nın özlü sözlerinden yola çıkarak tören temaları belirleniyor. Bu yılın teması “Vefa Vakti.” Önce Allah’a ve peygamberimize, sonra da çevremize vefalı olmamız gerekiyor. Evet, gerçekten Konya’da törenler titizlikle hazırlanıyor. Bütün kurumlarımız büyük bir özveri ile çalışmalarını tamamladı. Törenlere hazırlık neredeyse 1 yıl sürüyor. Bir tören biterken, hemen ardından bir sonraki yılın töreninin hazırlıkları başlıyor. Bu yılki törenlerde bin 338 etkinlik yapılacak. Hz. Mevlana’yı iyi anlatmalı ve onu insanlığa iyi tanıtmalıyız. Ayrıca Mevlana ile bağdaşmayacak tutum ve davranışlarla farklı şekillerde törenler yapıldığına şahit oluyoruz. Biz de bunları takip ediyoruz. Milli ve manevi değerlerimizi kimse çarpıtamaz. Hz. Mevlana kendisine peygamber efendimizi referans almış ve ona göre yaşamış. Bu hassasiyetin bilincinde olunmalıdır.”

VEFA EN FAZLA BU ŞEHRE YAKIŞIR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise bu yıl yine Konya’da on binlerce yerli ve yabancı turistin hakkıyla ağırlanacağını söyledi. Tüm Konya olarak törenler için titiz bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Altay, “Vefa; en fazla bu ümmete, millete ve şehre yakışıyor. Vefa konusunun ilk kez işlendiği bu yıl biz de Hz. Mevlana’ya olan vefamızı kendisini insanlığa ve dünyaya doğru anlatarak göstereceğiz. 7-17 Aralık tarihleri arasında sergi, konferans, tören ve benzeri farkle ve çeşitli etkinlikler de olacak” şeklinde konuştu.

HZ. MEVLANA'YA MUHABBET VE VEFAMIZ VAR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da şöyle konuştu: “Mevlâna’nın düşünce dünyasında vefa, aynı zamanda insanların arasındaki birlik ve dirliğin olmazsa olmaz şartıdır. İyiliklerin karşılıksız bırakılmaması kadar iyilikte ve dostlukta yarışmak da Hazret-i Mevlâna’ya göre vefa ile olur. Hazret-i Mevlâna, ahde vefa üzerinde de sıklıkla durur ve en büyük ve mutlak olana verilen sözden başlayarak er olana, gerçek insan yaraşanın; ahitlere, verilen sözlere vefa göstermek olduğunu söyler. Ömrünü, Hazret-i Hakk’ın ve Resul-i Ekrem’in muhabbetinin vefasına sarf ederek geçiren Hazret-i Mevlâna, manevi bir yücelikten, aile efradından herhangi birine duyulan sevgiye kadar, sevgi uğrunda çekilen cefanın aslında vefa olduğunu söyler. O’nda bir annenin şefkati, bir babanın samimiyeti, bir çocuğun muhabbeti vefa ile dile gelir. 'Sevgide çekilen cefada binlerce vefa vardır' sözü, bir sevgi uğrunda geçen bir ömrün katlandığı cefaların vefadan sayılması gerektiğini de ifade eder. 'Kendi toprağına vefa tohumunu ek' buyuran Hazret-i Mevlâna’yı Vuslatının 746. Yılında anmamız, anlamaya çalışmamız, işte bu toprakları; yaşayışı ve fikirleriyle bereketlendiren bu zata duyduğumuz muhabbetimizden, vefamızdan kaynaklanmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri