Vedalaşmayı kısa tutun!

Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi velilere uyarılarda bulunan Gençlik İlkokulu Rehberlik Servisi öğretmeni Mustafa Kılıç, “ Okulun ilk günü vedalaşma süreci kısa tutulmalı” dedi

Uzun bir yaz tatili maratonunun ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. 9 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim yılında yaklaşık 1 milyon 150 bin öğrenci ilkokul birinci sınıfa, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci de okul öncesi eğitime başlayacak. Okula yeni başlayacak öğrencilerin eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunulması amacıyla 5-6 Eylül 2019 tarihlerinde uyum eğitimlerinde öğrencilerin heyecanı ise görülmeye değerdi.

Yeni eğitim öğretim yılı ve okula ilk defa başlayacak öğrenciler ile ilgili Gençlik İlkokulu Rehberlik Servisi’nden Mustafa Kılıç birtakım açıklamalar yaptı.  9 Eylül ile birlikte okul hayatına ilk defa başlayacak olan öğrenci ve velilerinde 5-6 Eylül’de yapılan uyum programlarında büyük bir heyecanın gözlemlendiğini ve bunun gayet doğal bir tepki olarak görmek gerektiğini ifade eden Kılıç, bilinmeyen bir eğitim hayatına başlanıyor olması ve toplumumuzda küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza okula başladın mı, ne zaman başlayacaksın, kaçıncı sınıfa gidiyorsun gibi sorular, çocukta okula karşı olumlu ve istekli bir tavır takınmalarına sebep olduğunu ifade etti.

ÇOCUKLARINIZI CESARETLENDİRİN

Okulun ilk günlerinde velilere birtakım önerilerde de bulunan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuğun ailesi soğukkanlı olmalıdır çünkü ailenin verdiği tepkiler önemlidir. Çocuk bu tepkilere bakarak benzer kaygı ve panik yaşayabilir. Okula gitme ve devam etme konusunda ise velilerin tutarlı bir tutum takınması ve çocuğun okul yönünde olumlu bir dille cesaretlendirilmesi gerekmektedir. Okul her zaman eğlenceli ve keyifli bir ortam olmayacaktır. Arada öğrenciler okulda sıkılacak, zorlanacak ve yorulacaklardır. Bu durumları da öğrenciye aktarmak gerekmektedir. Okul ve öğretmen ile iş birliği halinde olunmalı çocukta okul ve öğretmen hakkında olumlu imaj oluşturulmalı öğrencinin yanında veya bulunduğu ortamda okul ve öğretmen eleştirilmemelidir. Okulun ilk günü vedalaşma süreci kısa tutulmalı. Çocuğun velisinden uzak kalabileceğini kısa sürede fark etmelidir. Sınıf önünde veya koridorlarda beklemek çocuktaki kaygıyı artıracaktır. Çocuk okulun ilk günlerinde sizden ayrılacağı için ağlayabilir. Yanından ayrılacağınızı sevgi dolu, yumuşak ama bir o kadar da kararlı ve net bir iletişim dili ile anlatmanız çocuğunuzun stresi ile başa çıkabilmesini sağlayacak ve kısa sürede ağlaması duracaktır. Çocuğunuz eve geldiğinde ona 'Okulda sıkıldın mı?', 'Korkma!' vb. ifadeler kullanmak kaygısını pekiştirecek ve artıracaktır. Evde çocuğu öğretmeni ile tehdit etmeniz çocuğun öğretmenine karşı olumsuz duygular hissetmesine neden olabilir.”

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri