Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında Ukrayna sınırlarında yer alan Kırım'a asker çıkararak işgal etti. Ardından şaibeli bir referandum sonucu Kırım'ı kendi ülkesine kattığını açıkladı. Ayrıca Donetsk ve Luhansk oblastlarından (eyaletlerinden) oluşan Dobass bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler, Ukrayna yönetimine karşı ayaklanma başlattı. Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı güçler dolayısıyla Ukrayna yönetimi, Donbass'ta fiili olarak hakimiyetini kaybetti.
Mevcut durum 2022 yılına kadar devam ederken, Rusya lideri Vladimir Putin'in Donbass'ı bağımsız ülke olarak tanıdığını açıklamasının ardından yeni bir boyut kazandı. Uzmanlar, Rusya'nın bu hamlesinin, NATO'nun Doğu Avrupa ülkelerindeki genişleme politikasına karşı gerçekleştiği konusunda hemfikir. Putin, ulusa sesleniş konuşmasında, Donbass'ın tarihsel olarak Rusya'nın bir parçası olduğunu, günümüz Ukrayna'sını Rusya'nın inşa ettiğini, fakat Ukrayna'nın şu an dış güçler tarafından yönetildiğini söyledi.
Rusya'nın, 24 Şubat 2022 Perşembe günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir askeri tesisi vurduğu iddia edildi. Fakat Rusya'dan yapılan açıklamada, Donbass bölgesindeki askeri tatbikat sırasında yanlışlıkla Kiev'e füze isabet ettiği belirtildi. Donbass bölgesinde ise Rusya askerleri ve ayrılıkçı güçler ile Ukrayna ordusu arasında sıcak çatışmalar yaşandığına dair bilgiler geliyor.
1991 yılında Sovyet Birliği ardından Rusya, Ukrayna ve Belarus Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kurdu. Rusya'nın bu birlik ile amacı hem nufüzunu devam ettirmek hem de ucuz doğal gaz arzı yoluyla ülkeleri yeniden kendisine bağlayabilmekti. Fakat Belarus, Moskova ile yakın bir ittifak kurarken, Ukrayna yönünü giderek Batı'ya doğru çevirdi.
İki ülke arasında 'soğuk' ilişki 2014 yılında kritik eşiğe geldi. Ukrayna'da yaşanan otorite boşluğundan yararlanan Rusya Mart 2014'te Kırım'ı ilhak etti. Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşandı. Konumu Avrupa ile Rusya arasında olan Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak kutuplara bölündü.
Batılı ülkeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da Batı yanlısı hükümeti devirip yerine Rusya yanlısı bir hükümet getirmeyi planladığını düşünüyor. Öte yandan Rusya'nın, 1991 yılında dağılan Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan ülkeleri kontrol altına alarak eski gücüne kavuşmak amacıyla bugün Ukrayna'ya savaş açtığı ileri sürülüyor.
Savaşta yoksullar savaşır ve ölür, zenginler ise o ülkede mutlu bir hayat sürerler. Ne var ki, savaşmadan, mücadele olmadan da sonuç alınmıyor. Her zaman barış yanlısı olmak gerekse de bazıları maalesef savaştan anlarlar, onlara da öyle cevap vermek gerekiyor.
Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.