Vatandaşlar ‘aile hekimi’ni nasıl öğrenecek?

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya'nın 43. il olarak önceki gün itibariyle Aile Hekimliği Uygulamasına başladığını bildirdi.
Aile Hekimliği eğitimlerinin tamamlanmasının ardından il genelinde 549 aile hekiminin 185 Aile Sağlığı Merkezinde halka hizmet vermeye başladığını ifade eden Küçükkendirci, 'Aile hekimlerimiz ortalama 3 bin 500 nüfusa hizmet vereceklerdir'' dedi. Küçükkendirci, bu uygulama sayesinde vatandaşların daha kaliteli ve etkin sağlık hizmeti almakla beraber, hekimleri tarafından mevcut bütün sağlık bilgilerinin de kayıt altına alınacağını ve bu kayıtlar sayesinde sağlık kuruluşuna her başvuruda hastalık öykülerini yenilemek durumunda kalmayacaklarını kaydetti. 
Vatandaşların Aile Sağlığı Merkezine başvurduklarında daha önce hangi hastalıkları geçirdiklerinin, hangi ilaçları kullandıklarının, hangi tahlilleri yaptırdıklarının bilgisayar ortamında hekim tarafından görülebileceğini anlatan Küçükkendirci, şunları kaydetti: 
''Ayrıca bu uygulamanın vatandaşlarımıza getirdiği bir diğer kolaylık ise hasta ile hekimi arasında bir uyum problemi söz konusu olduğunda hasta hekimini değiştirme şansına da sahip olacak, hekim değiştirme işlemleri ise uygulamanın başlangıç tarihinden 3 ay sonra bağlı bulunan Sağlık Grup Başkanlıklarına yapılacak yazılı başvurular ile gerçekleşecektir. Aile Hekimliği uygulaması, her vatandaşın birinci basamak sağlık hizmeti anlamında bir aile hekime bağlı olmasını öngörmektedir. Aile hekimi, kişinin ikinci basamak sağlık hizmetlerini de takip etmek ve vatandaşın alacağı sağlık hizmeti için onu yönlendirmekle mükelleftir.'' 
Aile Hekimlerinin, hem uygulamanın esasları, hem de yasal mevzuatı gereği, hasta odaklı bir çalışma tarzına sahip olduğuna değinen Küçükkendirci, ''Daha önce kurumsal bir yapı altında (Sağlık ocaklarında) verilen birinci basamak sağlık hizmeti, her biri kendi başına bir hizmet sunucu olan aile hekimleri tarafından verilmeye başlanmaktadır. Bunun, vatandaşa yansıyan yönü ise artık kurumla değil, bir hekimle muhatap olması ve bu hekimin vatandaşa ait tüm sağlık hizmetlerini takip etmesidir. Bu yeni yaklaşımın diğer bir yansıması da daha önce sağlık ocakları tarafından yürütülen kurumsal ve idari fonksiyonların büyük ölçüde yeni kurulacak olan toplum sağlığı merkezlerine devredilmesidir. Böylelikle aile hekimlerinin yoğunlaştığı en önemli konu, vatandaşın sağlığı ile ilgili konular olmaktadır'' diye konuştu. 
14 Haziran tarihi itibariyle aile hekimliğine geçiş yaptıklarını anımsatan Küçükkendirci, aile hekimini henüz bilmeyen vatandaşların Sağlık Grup Başkanlıklarından, Aile Sağlığı Merkezlerinden ya da İl Sağlık Müdürlüğü web sayfasında (konyasm.gov.tr) bulunan linke T.C kimlik numaralarını yazarak bağlı bulundukları aile hekimini öğrenebileceklerini belirtti. 
Vatandaşların hekimlerinin kim olduğunu öğrenmeleri süreci göz önünde bulundurularak mağduriyet durumlarının önüne geçmek amacıyla uygulamanın ilk haftasında aile hekimlerine ulaşamasalar bile muayene olabilmeleri olanağını sağladıklarını anlatan Küçükkendirci, ayrıca belde ve köylerde hekimlerin mobil hizmet vereceklerini, haftanın belli günlerinde ikamet yerlerine ulaşarak halka sağlık hizmeti sunacaklarını sözlerine ekledi.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri