Vatandaşın kredi kartı borcunda rekor artış! İşte güncel veriler

Türkiye'de kredi kartı borçlarındaki artış devam ediyor. Vatandaşın bankalara olan borcu dudak uçuklattı. İşte güncel veriler.

Asgari ücret müzakerelerinin başlamasına sayılı günler kaldı ve yeni asgari ücretle ilgili beklentiler artıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde yeni asgari ücretin belirleneceğini açıkladı. Ancak bu açıklama, vatandaşların sorunlarının çözülemeyeceği endişesini bir kez daha tetikledi. Özellikle kredi kartı borçlarının, asgari ücretin 2.5 katına kadar ulaştığı hesaplanıyor.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KREDİ KARTI BORCUNDA REKOR ARTIŞ

Yüksek enflasyon, yeni asgari ücretin alım gücünü düşürüyor ve bu durum borçları artırıyor. Geçtiğimiz ocak ayında 8.506 TL olarak belirlenen asgari ücret açıklandığı gün kişi başına düşen bireysel kredi kartı borcu 14.377 TL idi. Bu tutar, asgari ücretten 5.871 TL daha fazlaydı ve yıl boyunca sürekli arttı. Haziran ayında yapılan ikinci artışla asgari ücret 11.402 TL'ye yükselirken, kişi başına düşen kredi kartı borcu da 16.053 TL'ye çıktı ve ardından eylülde 27.455 TL'ye ulaştı.

BU DÖNEMDE YÜZDE 139 ARTIŞ VAR

Birgün'ün haberine göre, ekonomi politikalarındaki değişiklikler tüketicilerin kredi kartı kullanımını artırdı. Faiz artışları ve kısıtlamalarına rağmen bireysel kredi kartı borçları artışını sürdürdü. BDDK verilerine göre, eylülde kredi kartı borçları ilk kez ihtiyaç kredilerini geçti. Faiz artışlarına rağmen kredi kartı borçları Kasım ayında 1 trilyon lirayı aştı. Bireysel kredi kartı borçları 1 trilyon 79 milyar TL'ye yükselirken, ihtiyaç kredileri tutarı 945 milyar TL oldu. Bu dönemde kredi kartı borçlarında yıllık artış yüzde 139,2'ye ulaştı, ihtiyaç kredilerinde ise bu artış yüzde 38,6 olarak gerçekleşti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri