Vatandaşın fatura yükü artacak

BOTAŞ'ın ilan ettiği doğalgaz toptan satış fiyatları kapsamında doğalgaz fiyatlarında konutta yüzde 14,97 sanayi bölgelerinde yüzde 13,73 oranında zam oldu. Yeni fiyatlar 1 Ağustos'tan itibaren geçerli hale geldi

Doğalgaza son 1 yılda yüzde 30’tan fazla zam geldi. Doğalgaza en son dün yeni bir zam daha geldi. Botaş, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise 13,73 oranında zam yapıldığını açıkladı. Zamlar 1 Ağustos tarihinden itibaren geçerli hale geldi.

Gece saatlerinde doğalgaza yapılan zam açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “BOTAŞ'ın ilan ettiği doğalgaz toptan satış fiyatları kapsamında: Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) ve Kademe 1 tüketicileri için nihai doğalgaz satış fiyatlarına ortalama yüzde 14.97 oranında artış yapılmıştır. Kademe 2 olarak adlandırılan yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin sm3'ün üzerinde tüketiciler, Organize Sanayi Bölgeleri CNG üretimi amaçlı doğal gaz kullanan tüketiciler için ortalama yüzde 13.73 oranında artış söz konusudur. Fiyatlar 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle geçerlidir.”

KIŞ AYLARINDA VATANDAŞIN YÜKÜ ARTACAK

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, Türkiye’nin doğalgaz bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi. Son yapılan zammın özellikle doğalgaz ile elektrik üreten enerji kuruluşlarının ve sanayi kuruluşlarının yükünü daha da artıracağını kaydeden Dinç, “Yapılan zamlar konutlardan çok sanayi tesislerini daha olumsuz etkileyecek. Özellikle kış aylarında vatandaşın fatura daha da kabarık gelecek. Zammın dolar kuruna göre ayarlanmasına karşıyız. Devletin açığı zamlarla ve vergilerle kapatması doğru değil” dedi.

ENERJİDE BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ

Türkiye’nin bir an önce yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini kaydeden Dinç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Rüzgar enerjisinden, güneş enerjisinden elektrik üretmek zorundayız. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarında dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi.  Çok ciddi oranda elektrik üretebiliriz. Sadece doğalgazdan elektrik üretimi yapılması doğru değil. Doğalgazı dolar üzerinden yurtdışından alıyoruz. Bu yüzden doğalgaza bağımlılık azaltılmalı. Yoksa vatandaşın üzerine daha çok yük binecek.  Biz şiddetle alternatif enerji kaynaklarını tavsiye ediyoruz.”

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların zaten geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşların yükünü artıracağını kaydeden Dinç, “Birçok vatandaşımız zaten asgari ücretli geçiniyor. Birde sık sık elektrik ve doğalgaza da zam yapılması doğru değil. Bu zamlar en çok gariban insanları vuruyor. Zam yapılırken, vatandaşın da geçim şartları dikkate alınmalı” diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri