Vatandaşın ekonomik anlamda ne zaman rahatlayacağı belli oldu

Türkiye'de ekonomik krizle boğuşan vatandaşın ne zaman rahatlayacağı merak konusu.

Genel seçimler sonrası göreve getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi, ekonomik krize çözüm aramaya devam ediyor. Bu konuda adımlar atmaya başlayan Şimşek yönetimi, işe gerçek rakamları paylaşarak başladı. Bu açıklamaya ek olarak konuşan Şimşek, 2026 yılından itibaren rahatlamanın başlayacağını ifade etmesi gerçekçi bulunmazken, yerel seçim hamlesi olarak değerlendiriliyor. Ekonomide asıl normalleşmenin ise 2026 yılına kadar sürebileceği belirtiliyor.

Seçimleri kazanmak adına yapılan harcamalar, yap-işlet-devret projelerine ayrılan bütçe, faiz giderlerinin artması ve Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ve benzeri uygulamalarla hazinenin borç yükü artarken Türkiye ekonomik kriz sarmalının içine girdi. Ekonomide yaşanan kötü tabloyu kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde belirten Mehmet Şimşek, kurumların güvenilirliğini artırmaya çalışıyor. Bu kapsamda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaşırken yıl sonunda yüzde 22 olan enflasyon oranını yüzde 58’e yükselttiklerini açıkladı.

EKONOMİDE NORMALLEŞME SÜRECİ 2026’YA SARKACAK

Ekonomik tablonun kötü olduğunu kapalı kapılar ardında konuşan Şimşek, enflasyonun 2024 yılının ikinci yarısından itibaren kalıcı bir şekilde düşeceğini açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan pek çok bakan da enflasyonun düşeceği ve ekonomik krizin normalleşeceği yönünde tahminler yapılmasına rağmen bu hedefler tutturulamamıştı. Şimşek’in yaptığı açıklamanın da ekonomi gerçekleriyle uyuşmadığı yorumları yapılırken açıklamanın yerel seçimler ile ilgili olduğu belirtiliyor. Seçim öncesi yapılacak zamlarla birlikte vatandaşın AK Parti’ye oy vermesini hedefleyen Şimşek’in önümüzdeki günlerde benzer açıklamalar da yapması beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da seçim vaadi haline getirmesi bekleniyor. Diğer taraftan ekonomistler, yapılan açıklamanın piyasa şartlarıyla uyumlu olmayacağını ve seçim sonrasında acı reçetenin artarak devam edeceğini belirtirken ekonomide asıl normalleşme sürecinin 2026’ya kadar sürebileceği yorumları yapılıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri