Vatandaşın derdi gündemden düştü

Aylardır kötü ekonomik koşullar altında ezilen vatandaşın derdi, ‘İstanbul Seçimleri’ ile yeniden unutuldu. Vatandaş, asıl derdi olan ‘ekonomiye’ odaklanılmasını istiyor

31 Mart seçimleri öncesinde arka arkaya gelen zamlar, döviz kurlarındaki aşırı yükselme ve belirsizlik nedeniyle hem vatandaşın alım gücü azalmış, hem de sanayici ve tüccarlar beklenti içerisinde oldukları için piyasada durgunluk yaşanmaya başlamıştı. Vatandaşın en büyük gider kalemlerinden olan elektrik, doğalgaz gibi pek çok alanda fiyatlara yüzde yüzün üzerinde zamlar gelmişti. Pazar alışverişinde sebzeyi yaklaşık üç katı fiyatına alan, market ürünlerinde ciddi zamlarla karşı karşıya kalan vatandaşın maaşı gün geçtikçe eridi. Tanzim satışlar ile pazarın ateşi söndürülmeye çalışılsa da seçimler sonrası ‘tanzim satış’ın sadece adı kaldı.

İŞSİZLİK PATLADI

İktidar, ekonominin düzelmesi için hep seçim sonrasını gösterirken, piyasada ‘seçim sonrası’ beklentisi nedeniyle ciddi bir darama yaşandı. Yaşanan ekonomik kriz sonrası pek çok işyerinde işçi çıkarmaları yaşanırken, işsizlik oranı ciddi şekilde arttı. TÜİK'in geçtiğimiz ay açıkladığı verilere göre, işsiz sayısı 2019 Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,9 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti.

VATANDAŞ SIKINTIDA, GÜNDEM BAŞKA

31 Mart Yerel Seçimleri’nin hemen ardından STK ve odalardan “ekonomiye odaklanalım” çağrısı yapılırken bu çağrılar karşılıksız kaldı. Vatandaş, ekonomik sıkıntılar ile boğuşurken, ülke gündeminde vatandaşın derdi yer bulamadı. YSK’nın İstanbul belediye seçimlerinin 23 Haziran’da yapılacağını açıklamasının ardından gündem de bu oldu. Vatandaş, ekonomide yaşanan sıkıntıların sorumlusu hükümetin gerekli adımları atarak geçim sıkıntısına bir çare bulmasını istiyor.

Sektör temsilcileri de 31 Mart Seçimleri’nin hemen ertesi günleri yaptıkları açıklamalar ile ekonominin birinci gündem maddesi olması gerektiğini şu sözlerle dile getirmişti:

ÇARKLAR DÖNMELİ

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk: Ağustos ayından beri kur, faiz ve enflasyon üçlüsüyle ilişkili olarak büyüme, istihdam gibi temel göstergelerdeki gerileme ekonominin bel kemiği olan reel sektöre zor bir süreç yaşatmaktadır. Ülkemizde toplumsal huzur ve istikrar için ekonominin çarklarının dönmesi gerekmektedir. Bu sebeple bir kez daha seçim sonrasında ekonomiye odaklanılması gerektiğini tekrarlıyor, iş dünyası temsilcileri olarak ekonominin ön plana alınması çağrımızı yineliyoruz.

EKONOMİYE ODAKLANMALIYIZ

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü: Artık bugünden sonra hızla ekonomi gündemimize dönmeli, yapacağımız reformlarla ve düzenlemelerle hem içeride hem de dünyada Türkiye’ye karşı güven ortamını güçlendirmeliyiz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana ekonomide yaşadığımız kayıpları telafi edecek ve yapısal sorunlarımızı çözmeye dönük adımlar atmalıyız.

MESELEMİZ TÜRKİYE OLSUN

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka: Ekonomik reformların biran önce netleşmesi, ülkemizin bir üretim üssü olması için üretim ve ihracatı önceleyen politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması, ortak gayemiz olmalıdır.

SEÇİM DE BİTTİ AMA...

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Şaban Topal: Sıkıntıda olan meslektaşlarımız var. Ekonominin canlanması için inşaat sektörünün hareketlenmesi kaçınılmaz. Hepimizin girdi maliyeti çok yükseldi. Dolarda 7 liraları gördük ve inşaat malzemelerine en çok o zaman zam yapıldı. Dolardaki yükseklik bu aralar bizi çok etkilemez artık. Önemli olan sadece üretimin artmasıdır. Malzeme tedariğinde eksikliklerimiz var. Konya'da seçim konuşulunca piyasalar durma noktasına gelir. Seçim de bitti. Ümidimiz piyasanın hareketlenmesi yönünde. Umudumuz var. Üretim olmazsa sıkıntılar devam eder.

YAŞANAN KAYIPLAR GİDERİLMELİ

Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yasin Bilen: Güçlü bir ekonomi için üretime odaklanılması gerekiyor. İnşaat malzemeleri sektöründeki durağanlığın giderilmesi için yeni adımlar atılması ümit ediyoruz. Ekonomide yaşanan kayıpları giderecek, sorunlarımızı çözmeye dönük reformlar ile ekonomimizin güçleneceğini düşünüyoruz.

HÂLİD ŞEN

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri