Vatandaş ucuza meyve yiyemiyor!

Sebze ve meyve fiyatı cep yakıyor. Mevsimi geçmesine rağmen vatandaş özellikle ucuza meyve yiyemedi.

Fiyat yüksekliğine gerekçe olarak ise kuraklık ve girdi maliyetlerindeki yükseliş gösterildi. Temel gıda ürünlerinden olan sebze ve meyvedeki fiyat artışları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Fiyatların yüksek olması, meyve almayı lüks hale getiriyor. Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşı’sında da sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. En ucuz meyvenin 7,5 liradan alıcıya sunulduğu çarşıda esnaflar fiyat artışının üretimdeki sıkıntıdan kaynaklandığını ifade ediyor.

MEYVE ALMAK LÜKS OLDU

Yetişen ürün azlığından dolayı fiyatların arttığını kaydeden Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Fırat Bakka, “Fiyatlar hep yüksekti fakat son günlerde daha da arttı. Mevsimlerin etkisi olsa da yaşanan pandemui ve kuraklığın da etkisi var. Bugün tezgahımızdaki en ucuz meyve elma. O da 5 lira ile 7,5 lira arasında değişiyor. Yerli şeftali 12 liradan alıcı buluyor. Ürün yetiştirmede ve tedarikte de sıkıntılar yaşanıyor. Bugün eve meyve alıp götürmek lüks oldu” şeklinde konuştu.

Yaşanan kuraklığın da üretime olumsuz etkisinin olduğunu belirten ve bundan ötürü fiyatlarda artış olduğunu ifade eden Kadınlar Pazarı esnafı Mehmet Kaya ise şunları kaydetti: “Son zamanlarda yaşanan kuraklık ve sulama sorunları da üretimde aksamalar meydana getirdi. Haliyle fiyatlar da artış gösterdi. Pandemi ile birlikte de esnaflar olarak problemler yaşadık. Fiyatlarda bunun etkisi de yok değil. Bugün fiyatlar önceki yıllara göre yüksek. Bazı meyvelerin fiyatları şöyle: Yaş incir 20 lira, üzüm 8 lira, şeftali 12 lira, çilek 15 lira, elma 5 lira. Mandalinalar da artık satışa çıktı. Onun fiyatı da 10 lira. Bazı fiyatlar bu şekilde. Eğer üretim önceki yıllardaki gibi normal seyrinde olsaydı fiyatlar bu kadar yüksek olmazdı.”

EYYÜB KARAKUZU

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri