İlaç krizi gittikçe büyüyor. Eczacılar ve vatandaş, ilaç temini noktasında ciddi problemlerle karşılaşıyor. Birçok ilaç, piyasada bulunamıyor. Vatandaş ve eczacılar ise bu duruma isyan ediyor. Ekonomik krizle boğuşan eczacılar bir de bu sorunu yaşıyor. Eczacıların vatandaşa ilacın piyasada bulunmadığını anlatması uzun zaman alırken, doktorla irtibata geçerek onun yerine başka verebileceği ilacı sormak da mecburi oluyor. Eczacılar, sorunlarının bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istiyor.
9 AYDIR PROBLEM SÜRÜYOR!
İlaç krizi yaklaşık 9 aydır sürüyor. Türkiye'nin pek çok ilaçta tedarik sıkıntısı devam ediyor. Piyasada olmayan çok fazla ilaç bulunuyor. Eczacılar, ilaç fiyatlandırmasında belirlenen sabit kur ve gerçek kur arasındaki makasın açılmasıyla, piyasada bulunmayan ilaç sayısının da giderek arttığını söylüyor. Bu fiyatlama modelinin devam etmesi durumunda ithalat ve ilaç tedariğinin her zaman sorun olacağı belirtiliyor. İthal ürünlerin birçoğunun gelmemesi de dikkatlerden kaçmıyor.
ECZA DEPOLARINDA SORUN SÜRÜYOR
Konu ile ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ahmet Hakan Koru, ilaç noksanlığının söz konusu, bu durumun ise üzücü olduğunu belirtti. “İlaca vatandaşlar gibi biz de erişemiyoruz” diyen Başkan Koru, depolarda birçok ilacın bulunamadığına dikkat çekti. Farklı gerekçelerle bu durumun yaşanabileceğini söyleyen Koru, “Bizden kaynaklı bir sorun yok. Tüm Türkiye'de problem var. En son 1970’li yılların sonlarında ambargolardan ötürü ilaç yokluğu yaşanırdı. 2022 yılındayız. Ambargo dönemlerindeki günleri yaşıyoruz. Biz de mağduruz. Bu durumun tekrar söylüyorum, eczacılarla bir ilgisi yok. Vatandaş, ilaç bulamama meselesini bizden bilmesin” dedi.
AYAKTA DURACAK TAKATİMİZ YOK
Hastalara ilaçlarda fiyat farkı çıktığını, vatandaşın geçmişe nazaran ilaca daha fazla para ödediğini kaydeden Koru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakın arkadaşlar, iki eczaneden biri kapanma noktasına geldi. Biz, sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşmak istedik, ulaşamadık. Kendisine ulaşırsak, sorunumuzun çözüleceğini biliyoruz. Türkiye genelinde 28 bin 700 eczane var. Hepimiz bir darboğazdayız. Son 30 yılın en sıkıntılı dönemleri yaşanıyor, mesleki anlamda. Giderlerimiz çok yükseldi. Gelirimiz, giderlerimizi karşılayamaz duruma geldi. Bizim gerçekten çok para kazanma gibi bir derdimiz yok. Eczacılarımızın yüzde 80'ine yakını, kirada. Konya'da ve Türkiye genelinde kiralık dükkân fiyatlarının ne denli arttığını biliyoruz. Ekonomik şartları biliyoruz ancak ayakta duracak takatimiz de yok. İlaca zam gelmesi bizim için sorun. İlaca zam geldikçe kar oranımız düşüyor. İlaç fiyat kararnamesinin tekrardan güncellenmesi gerekir.”
EMRE ÖZGÜL