Türkiye derin bir ekonomik krizden geçerken iktidarın maliye ekibi makro veriler üzerinden topluma iyimser tablo sunmaya devam ediyor. Ancak son açıklanan TBB verileri, toplumun ekonomik gidişatının adeta röntgenini çekti. TBB verilerinde, geçinmek için son çare görülen KMH kullanımı ve borçlarının artışı gözler önüne serildi.
SADECE SON 1 YILDA KMH BORÇ ARTIŞI 2,7 KAT
Kredili Mevduat Hesapları'ndan (KMH) ilk defa para çekenlerin sayısı son bir yılda 100 binden 121 bine çıktı. Geri ödenemeyen KMH borçları son bir yılda 2.7 kat birden arttı.
Geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu ise yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bankaların kredili mevduat hesaplarından son bir yılda çekilen nakit para yüzde 142.3 oranında artarak 130 milyardan 315 milyar liraya çıktı. Geri ödenmediği için bankaların takibine düşen KMH borcu yüzde 169.2 oranında artarak 2.8 milyar liradan 7.7 milyar liraya yükseldi.
KMH KULLANAN SAYISI 1 YILDA YAKLAŞIK 2 MİLYON KİŞİ ARTTI
Bankaların KMH’sından nakit para çekmek zorunda kalanların sayısı da son bir yılda 1 milyon 701 kişi arttı. Geçen yıl 27 milyon 762 bin kişi KMH’dan para çekerken bu yıl bu sayı 29 milyon 463 bini aştı. İlk defa bu yıl KMH’ya nakit para için başvurmak zorunda kalanların sayısı da 121 bine ulaştı. Verilere göre, halen bankaların üzerinde kişi başına ortalama 10 bin 679’ar lira KMH riski bulunuyor. Bu tutar geçen yıl 4 bin 676 liraydı.
KMH NEDİR, KİMLER BAŞVURUYOR?
KMH ağırlıklı olarak maaşlarıyla ay sonunu getiremeyen dar gelirlilerin son çare olarak başvurduğu hesaplardır. Bankalar, müşterilerine belirli limitler dahilinde faizle KMH açıyor. Çekilen paraya, geri ödenene kadarki süre için günlük faiz uygulanıyor. Hesaba para yatırıldığında borç kapanıyor.