Vatandaş daha az borçlansın diye kredi kartında limit düşecek

Kredi kartı borçlanmasının artmasıyla birlikte, vatandaşın ekonomik yükünü hafifletmek için yeni bir düzenleme devreye giriyor.

2025-2027 Orta Vadeli Program’da, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Bankalar, SGK ve Risk Merkezi veri setleri ile entegre çalışarak kişilerin gerçek gelirlerine göre limit hesaplayacak, böylece aşırı borçlanmanın ve enflasyonun önüne geçilecek.

Kredi kartı limitlerine ve faizlerine ilişkin yeni düzenlemelerin geleceğine dair işaretler, özellikle 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da yer aldı. Programda, kredi kartı limitlerinin gerçek gelirle daha uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.

Bankaların, kişilerin gelirlerinin çok üzerinde limitler tanımlaması ve bu durumun enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilirken, yeni dönemde SGK ve Risk Merkezi veri setlerinin entegre edilmesiyle kişilerin gerçek gelirlerine göre limit hesaplamaları yapılacak.

Kredi kartı limiti nasıl belirleniyor?

Mevcut uygulamada tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti; kart sahibi olduğu ilk yıl aylık ortalama net gelirin 2 katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirin 4 katını geçemiyor.

Ancak bankaların son dönemlerde gelirin oldukça üzerinde kart limitleri uyguladığı ifade ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken kurallara uyması gerektiğini açıklamıştı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri