Vatandaş bilinçlendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kurduğu ‘Alo 174 Gıda Hattı’na gelen telefonlar, tüketicilerin bilinçlendiğini ortaya koydu.

Türkiye’de insanların tükettikleri mallara karşı hassasiyeti her geçen gün artıyor. Alo 174 Gıda Hattı’na gelen telefonlar, tüketicilerin bilinçlendiğini ortaya koydu. Gıda Hattı’na 2013 yılında bin 996 başvuru yapıldı.

Türkiye’de insanların tükettikleri ürünlere karşı hassasiyeti her geçen yıl artıyor. Artık tüketiciler, kalitesiz ürünlerden kaçınmakla kalmıyor, ilgili kurumları ihbar etme yoluna da gidiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2009’da gıdayla ilgili şikayetleri almak için kurduğu ‘Alo 174 Gıda Hattı’na gelen şikayetler, bu durumu gözler önüne seriyor. Hatta gelen telefonlar, yetkililerin işini de kolaylaştırıyor. Bu şikayet hattı sayesinde vatandaş 'fahri gıda müfettişi' görevi üstleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, Konya'da Gıda Hattı'na 2013 yılında bin 996 başvurunun yapıldığını açıkladı. Bin 996 başvurunun tamamının sonuçlandırıldığını ifade eden Sobayoğlu, 2013'te 177 üretim ve satış yerine ceza kesildiğini söyledi. 2 ihbarın da savcılığa sevk edildiğini duyuran Sobayoğlu, uygunsuz işyerlerine toplamda 640 bin TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.

KONYA BEŞİNCİ SIRADA

2013 yılında yapılan şikayetlerin sektörel dağılımına da değinen Sobayoğlu, “Dikkate alınan şikayetlerin yüzde 34'ü ekmek, un ve unlu mamul üreten işyerleri, yüzde 23'ü satış yerleri, yüzde 12'si toplu tüketim yerleri, yüzde 8'i et ve et ürünleri, yüzde 8'i süt ve süt ürünleri, yüzde 15'i de diğerleri. Gıda ihbarları, 2009 ve 2010 yılına oranla önemli bir artış gösterirken, 2012’ye göre 2013 yılındaki istatistiklerde ciddi bir artış görülmedi. Bakanlık, gelen çağrıların kayıt altına alınmasıyla oluşan veri tabanıyla Türkiye’ye ait gıda güvenliği risk haritasını da çıkartıyor. İl müdürlüklerine yapılan başvurularda ise ilk sırayı sırasıyla İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Konya, yer alıyor” dedi.

BİLGİ ALAN DA VAR

Gıda Hattı’nı bazı vatandaşların da bilgi almak için kullandığını söyleyen Sobayoğlu, “Alo 174 Gıda Hattı’na başvuru yapan vatandaşların şikayet ve taleplerini aldıkları 4 hanelik kodla sadece kendileri görebiliyor. TC kimlik numarası ve başvuru numarasıyla ya Alo 174’ü tekrar arayarak ya da www.alo174.gov.tr internet adresi üzerinden şikayet ve talebinin sonucu görülebiliyor. Gelen ihbarlar en geç 15 gün içerisinde cevaplandırılıyor. Şikayete konu olan ürünlerden numune alınması ve analiz yapılmasının gerekmesi halinde ise 15 gün içerisinde bir ön bilgi verilerek süreç içerisinde yapılan işlemlerle ilgili bilgi güncellemesi yapılıyor” diye konuştu.

HANGİ TOHUMU EKEYİM?

Vatandaşlardaki bilinçlenmeyle birlikte Bakanlığa birbirinden ilginç ihbarlar ulaştığına da değinen Sobayoğlu, ciddi şikayetlerin yanı sıra kimi vatandaşların da adres sormak için ve ya bir kurum hakkında bilgi almak için aradığını, kimisinin de 'Hangi tohumu tarlama ekeyim' diye aradığını anlattı. Alo 174 Gıda Hattı ile beraber derneklere gelen şikayetlerin de azaldığı belirtildi. Başvuruların çoğunun gençler tarafından yapıldığını ifade eden Sobayoğlu, “Ürünlerin üstünde firma adı, üretim yeri ve tarihi, son kullanma tarihi ve ne içerdiğine dikkat edilmeli” uyarısında da bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri