Vatan: Teknoloji Mağazalarından Sadece Yerliler Kalacak

Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, teknoloji perakendeciliğinde yabancı oyuncuların Türkiye'yi bir bir terkedeceğini öne sürdü.

Vatan Bilgisayar Genel Müdürü Hasan Vatan, teknoloji perakendeciliğinde yabancı oyuncuların Türkiye'yi bir bir terkedeceğini öne sürdü. Fransız elektronik perakendecisi Darty’nin Türkiye’den çekileceğine ilişkin haberlere atıfta bulunan Vatan, "Resmi bir açıklama yok ama herhalde Darty de gidiyor. Muhtemelen önümüzdeki senenin ilk aylarında da üçüncü yabancı gidecek ve sadece yerliler kalacak diye düşünüyorum." dedi.

Teknoloji perakende zinciri Vatan Bilgisayar, 79’ncu mağazasıyla, Gaziantep’in yeni alışveriş merkezi Primemall’de yer aldı. Firma böylelikle Gaziantep’te de üçüncü yerini açmış oldu. Çalışanlarıyla birlikte 79’ncu mağaza için yaş pasta kesen Genel Müdürü Hasan Vatan, sektöre ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Bilişim ürünlerinde yüzde 50 pazar payları olduğunu kaydeden Vatan, “Yani satılan bilgisayarların neredeyse yarısını Vatan satıyor. Cep telefonu, televizyon gibi şeylerin de üçte biri Vatan tarafından satılıyor. Hedefimiz, ne kadar satabilirsek o kadar iyi. O yüzden bugün üçüncü mağazamızı açtık. Bin 350 metrekarelik bir mağaza. Yine 40 ila 50 kişi arasında istihdam sağlayacağız. İndirimler de devam ediyor. Rakiplerde olduğu gibi sadece birkaç üründe değil, tüm ürünlerde indirim yapıyoruz. Bugün, yarın, öbür gün de yine tüm ürünlerde yüzde 30 indirimimiz var. Mal bitene kadar geçerli bu. Satış sonrası destekte de iddialıyız.” diye konuştu.

Darty’nin Türkiye’den çekileceğine ilişkin haberlere de değinen Hasan Vatan, şunları söyledi:

“Bugün onlar açısından talihsiz bir gün. Komşumuz olarak bugün açılıyorlar ve bugün gazetelerde haber var satılıyorlar diye. Yabancıların hepsinin gitmesi lazım demiştim. Hatta yarın gitmeleri lazım demiştim. Tesadüfen o günden bir gün sonra bir tanesinin satışı açıklandı. Bugün de resmi bir açıklama yok ama herhalde Darty de gidiyor. Muhtemelen önümüzdeki senenin ilk aylarında da üçüncü yabancı gidecek ve sadece yerliler kalacak diye düşünüyorum. Bunun birinci sebebi, yüksek kiralı yerlere giriyorlar. Mesela rakipleri kira ciro ortalaması yüzde 6’nın üzerindeyken bizde yüzde 1. Dolayısıyla yüzde 5’lik bir avantajımız var. Bunu fiyata yansıttığımızda müşteri bizi tercih ediyor. Birileri ‘uygun fiyatım’ diye bağırıyor ama uygun fiyat olmayabiliyor. Biri de gerçekten uygun fiyatı sunuyor ve müşteri onu anlıyor zaten.”

Her giden yabancının en az yarı hissesinin Vatan’a geleceğini düşündüğünü aktaran Vatan, “Dolayısıyla bizim büyümemizi olumlu olarak etkileyecek. Biz yine bu kontrollü gider yapımızla gidersek, sağlıklı büyümemize devam ediyor olacağız. Geçen hafta da biliyorsunuz başka bir teknoloji marketinin yerli market tarafından alındığı açıklandı. Orada da patronlarının söylediği gibi, ‘Boyumuzdan büyük lokma yuttuk’ dediler. Gerçekten öyle bir durum var. Çünkü genel gideri çok yüksek bir markayı satın aldılar. Onu içeride absorbe etmeleri biraz zor olacak. Çünkü bahsettiğim firma kendi franchiselarına yüzde 7 kar marjı veriyor. Diyor ki, ‘Al sana yüzde 7 marj. Bunun içinden hem para kazan, hem de genel giderlerini çıkar’ diyor. Oysa yeni aldığı firmanın genel gideri yüzde 17. Dolayısıyla yüzde 10’luk bir açık var O zarar hanesine yazılacak maalesef.” değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri