Vatan sevdalısıydı

Prof. Dr. Caner Arabacı: “Sivas Kongresi’nin ilk üç gününde 38 delege Amerikan mandacılığını tartışır. Amerika’nın fikrinin alınması için Amerika’ya telgraf çekilir. Akif’in duruşu nettir, mandacılığa karşıdır, mandacılığı lanetler”

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı “Mehmet Akif ve Konya Ziyareti” konulu bir konferans verdi. Mehmet Akif’in üstün kişiliği üzerinde duran Caner Arabacı  “Akif her yönüyle yerli ve milli bir insandır. O dönemdeki aydınların içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurulduğunda Akif’in tavrı önemlidir. Aydınlarımızda imparatorluğumuzun son döneminde çok fazla savrulmalar olmuştur. Manda tartışmaları aydınlarımız arasında yapılmıştır” dedi.

AKİF’İN MİLLİ MÜCADELEYE KATILIŞI

Arabacı, Sivas Kongresi öncesinde Fransız, Rus, İngiliz ve Amerikan mandacılık tartışmaları yapılmaktadır. Sivas Kongresi’nin ilk üç gününde 38 delege Amerikan mandacılığını tartışır. Milletin yeniden ayağa kalkışı için Kuva-yı Milliye’ye katılan H. Basri Çantay, Akif’ten destek almak ister. Teklifi kabul eden Akif, Balıkesir’e giderek Zağanos Camisi’nde halka coşkulu konuşmalar yapar. Akif millî konularda son derece hassas bir insandır. Şeyhülislamlık makamına bağlı olarak kurulan devrin bilim akademisi hüviyetindeki Dârü’l-Hikmeti’l-İslâmiye Cemiyeti’ndeki görevine son verildiğini belirtti. Mustafa Kemal tarafından yapılan daveti kabul ederek Meclis’in açılışından bir gün sonra Ankara’ya gider. Akif’in milletvekili olabilmesi için Mustafa Kemal tarafından Askerlik Şubesi Başkanı olan Albay İsmail’in yerine Burdur milletvekili yapılır. Mustafa Kemal: “Kastamonu’daki vatanperverane mesainizden çok memnun oldum. Sevr Muahedesinin memleket için ne kadar feci bir idam hükmü olduğunu Sebîlürreşad kadar hiçbir gazete memlekete neşredemedi. Manevî cephemizin kuvvetlenmesine Sebîlürreşad’ın büyük hizmeti oldu.” demiştir. İstiklal Marşı’nın yazılış sürecinde Mehmet Akif ‘Leyla’ gibidir. Etrafını görmez, duymaz. Üç günün sonunda 10 kıtalık İstiklal Marşı ortaya çıkar.

Akif, Millî Mücadele’ye destek sağlamak için Eskişehir, Burdur, Sandıklı, Dinar, Afyon, Antalya, Konya, Kastamonu’da halka hitap etmiştir. Osmanlı Genelkurmay Başkanlığı Anadolu’yu kurtarmak için alternatif çalışmalar içindedir. Şubat 1919’da Mersinli Cemal Paşa Yıldırımlar Ordusu müfettişi olarak Konya’ya gönderilir. Paşa haziran ayına kadar 45 bin insanı organize eder. İstanbul’a çağrılan Cemal Paşa harbiye nazırı olduktan sonra depolardaki silahlar Anadolu’ya kaçırılır. 3 Haziran 1920 tarihli Öğüt gazetesi Akif’in Konya’ya gelişi ile ilgili bilgiler verir. Akif Konya’da bir hafta kalmıştır. Akif Konya’dan ayrılırken bir veda yazısı yayınlar. Arabacı, elimizde Milli Mücadele’yi destekleyen Öğüt ve Babalık gazetelerinin tam bir koleksiyonu olmadığı için Akif’in konuşmalarının hepsine ulaşamıyoruz. Akif’in konuşmaları halk üzerinde oldukça etkili olmuştur. Halka milli birlik çağrısı yapar. Akif’in Nasrullah Camii’ndeki konuşmaları Eşref Edip Fergan tarafından basılmıştır. Akif’in konuşması Millî Mücadele’nin manifestosu gibidir. Kastamonu, Ankara ve Diyarbakır’da dergi onar bin basılır. Ekişehir bozgunundan sonra, Ankara-Polatlı yakınlarına kadar düşmanın gelmesi panik havası doğurmuştur. Akif, Kayseri yolunda ailesini Eşref Edip’le gönderir. Kendi yanında sadece oğlu kalmıştır. “Benim kaldığım, icabında öldüğüm yerde oğlum da ölsün” demektedir .Akif, Taceddin Dergahı’nda 38 arkadaşıyla Ankara’dan ayrılmama kararı alır. Milli Mücadele sonrası Akif ve 69 arkadaşı liste dışı bırakılır. Listeye sadece Gümüşhane Milletvekili Zeki Bey girmiştir. Akif emekli yapılmadığı için İstanbul’a taşınır. 1925-1936 yılları arası Mısır’da bulunur. İrtica bahanesiyle Akif polis takibindedir. Caner Arabacı konuşmasının sonunda “Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek” sözü Akif’in abide bir şahsiyet olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Mehmet Hulusi Bey’in babasından dinlediği Akif ile ilgili anısını Dr. Hasan Özönder’in anlatmasından sonra Prof.Dr. Caner Arabacı’ya 20.Dönem Refah Partisi Konya Eski Milletvekili Abdullah Gencer tarafından hediye takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri