Var Olma Mücadelesi Verecek Fdp’de, Gözler Cdu’dan Gelecek Oylarda

Almanya'da Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Bavyera eyalet seçimlerinde meclis dışında kalması partide moralleri bozdu.

Almanya'da Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Bavyera eyalet seçimlerinde meclis dışında kalması partide moralleri bozdu. Pazar günü yapılacak federal seçim öncesi Bavyera’da yüzde 3,3 alarak büyük şok yaşayan Liberaller, federal seçime moralleri bozuk girecek.

FDP’nin eyalet seçiminde büyük yara aldığını söyleyen FDP Genel Başkanı Philipp Rösler, “Fakat bu federal seçim öncesi bizi uyandırdı. Bavyera’da işler biraz farklı yürüyor. Almanya’da bütün liberalleri insanların ayağına gidip özgürlüğü seçmeleri konusunda ikna etmelerini istiyorum." dedi.

Hıristiyan Demokrat (CDU) seçmenlere seslenen Rösler, CDU- FDP koalisyonunun devamı için ikinci oyları FDP’ye vermelerini istedi. CDU’nun liberallerle koalisyon kuramaması durumunda büyük koalisyonun gündeme geleceğini söyleyen FDP Genel Başkanı Rösler, “Bu durumda Başbakan Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) ve Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in dayattıklarını yapmak zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

SPD’nin Yeşiller ve Sol Parti ile kuracağı olası koalisyonun ülkede vergilerin yükselmesi anlamına geleceğini kaydeden Rösler, gelecek dört yılda da iyi bir Almanya için 22 Eylül federal seçimlerinde FDP’nin güçlenerek çıkması gerektiğini vurguladı. Son haftayı iyi değerlendireceklerini belirten Rösler, büyük koalisyon istemeyen ve Yeşil-Kırmızı-Kırmızı hükümetine karşı olan herkesin ikinci oylarını FDP’ye vermesi gerektiğini kaydetti.

CDU-FDP koalisyonunu devam ettirmek isteyen seçmenlerin ikinci oylarını FDP’ye vermeleri konusunda çalışacaklarını söyleyen FDP Yürütme Kurulu Üyesi Wolfgang Kubicki, liberallerin CDU’nun emrinde değil, belli politikaların hayata geçirilmesini talep eden bir parti olduğunu vurguladı.

FDP Genel Başkan Yardımcısı Holger Zastrow de “22 Eylül’de Aşağı Saksonya etkisi bekliyoruz.” diyerek ikinci oylarla yüzde 9’ları geçeceklerini iddia etti. Bavyera’da seçmenlerin Aşağı Saksonya’da iktidarın kaybedilmesi nedeniyle çekingen davrandıklarını savunan Zastrow, CDU’luların FDP’siz bir parlamentonun nelere sebep olacağını hesap etmeleri gerektiğini hatırlattı.

FDP Genel Sekreteri Patrick Döring ise CDU’lu seçmenlerin birinci oylarını Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) adayına, ikinci oylarını da FDP’ye vermelerini istedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri