Vali Demirtaş: Nemrut Dağı Yolu 33 Kilometre Kısaldı

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, beraberindeki bazı kurum amirleri ile yapım çalışmaları devam eden Nemrut Dağı alternatif yolu olan kral yolunda incelemelerde bulundu. Adıyaman- Nemrut Dağı arasındaki mesafeyi 30 kilometre kısaltacak olan...

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, beraberindeki bazı kurum amirleri ile yapım çalışmaları devam eden Nemrut Dağı alternatif yolu olan kral yolunda incelemelerde bulundu. Adıyaman- Nemrut Dağı arasındaki mesafeyi 30 kilometre kısaltacak olan ve yaklaşık 2 bin yıl önce Kommagene Krallarının kullandığı yol, yeniden yapılarak araç trafiğine açılacak. Arsemia Kalesinden Horik Köyü güzergahından Nemrut Dağına çıkacak olan “Kral Yolu” parke taşı döşeme çalışmaları devam ediyor. Yolun 2015 yılı içerisinde bitirilerek ulaşıma açılacağı belirtildi.

Yol yapım çalışmalarını inceleyen Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, konu ile ilgili olarak Basın Mensuplarını şu açıklamayı yaptı: “ 2013 yılında bu yolun ihalesini yaptık. Daha önce Kommagene Kralı bu yolu kullanmış. Bu nedenle yolun adı kral yolu deniliyor. Bu yol eğim fazlalığı nedeniyle şimdiye kadar kullanılmıyordu. Yapımı devam eden kral yolu tamamlandığında otobüslerin ve diğer araçların Nemrut Dağı’na çok rahat bir şekilde çıkmaları sağlanacak. Bu yolun bir özelliği var. Diğer yolun eğimi yüzde 25 civarındaydı. Bu yolun eğimini yüzde 13’lere indirdik. Yani giriş kapısında biletlerini alan otobüsler Nemrut Dağı’na çok rahat bir şekilde gidip gelebilecekler. Şimdiye kadar çoğu zaman giriş biletlerini alan otobüslerin Nemrut’a gidemedikleri ve geri döndüklerine şahit olduk. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için yolun eğimini düşürdük. Memleketimiz için hayırlı olsun. Hem mesafeyi çok kısalttık. Kaleden Nemrut Dağı’na 45 kilometre olan mesafeyi 10 kilometreye düşürdük. Yani Nemrut Dağı yolunu 33 kilometre kısalttık.”

Arsemia Kalesinden Nemrut Dağı yol ayırımına kadar olan inşaat alanlarını gezen Vali Demirtaş, müteahhit firma yetkililerinden bilgi alarak yapım çalışmalarının hızlandırmalarını istedi.

Yol tamamlandığında Kahta İlçesinden kalkacak olan araçlar Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Eskikahta Kalesi ve Arsemia Kalesini gezdikten sonra yeni yapılan Kral Yolunu kullanarak Nemrut Dağı’a çıkacak. Şimdiye kadar yolun eğimi fazla olduğu için Kaleden sonra Damlacık ve Karadut Köyü güzergahı takip edilerek Nemrut Dağı’na çıkılıyordu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri