Vali Büyük, Veriler Işığında 'Adana'nın Vizyonunu' Mercek Altına Aldı

Adana Valisi Mustafa Büyük, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) verilerine göre kentin ülke genelinde rekabetçilik göstergelerinde kentin 9’uncu sırada yer aldığını söyledi. İlin beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksinde...

Adana Valisi Mustafa Büyük, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) verilerine göre kentin ülke genelinde rekabetçilik göstergelerinde kentin 9’uncu sırada yer aldığını söyledi. İlin beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksinde 18, markalaşma becerisi ve yenilikçilikte 16, ticarette ve üretim potansiyelinde 16, erişilebilirlikte 7 sırada yer aldığını belirten Büyük, “Birçok endeksi bir arada değerlendirmek lazım ki Adana ile ilgili tespitleri doğru yapmış olalım." dedi.

    Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi'nin (EDAM) rekabetçilik endekslerinde ise şehrin iller arasında 22. sıraya gerilediğine dikkat çeken Büyük, BM Ulusal İnsani Gelişme endeksinde ise kentin 24 sırayı işgal ettiğini kaydetti. Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Geleneksel Cumartesi Günleri Konferanslarının’ bu sezonki açılışının ilk konuğu Vali Mustafa Büyük oldu. ‘Adana’nın vizyonu’ konulu sunumu yapan Büyük, veriler ışığında kenttin ekonomik, sosyal, eğitim ve demografik yapısını mercek altına aldı.

    Adana’nın teşvik sisteminde 2. bölgede bulunduğunu bildiren Büyük, Feke, Saimbeyli, Aladağ, Tufanbeyli ve Karaisalı ilçelerinin ekonomik gelişmişlikleri nazara alındığında teşviklerde 5.,6., bölgeler düzeyinde olduğunu aktardı. Şuanda 2 milyon 150 bin civarında olan Adana nüfusunun 1990’dan sonra durağanlaştığına işaret eden Büyük,– Osmaniye’nin de ayrılması ile de– nüfus açısından 5. büyük il sıralamasından 6. sıraya gerilediğini bildirdi.

    TÜİK’in 2013 ‘Mutluluk Düzeyi Araştırmasında’ ‘mutlu’ insan sayısı yüzde 59, ‘orta dereceli mutlu’ insan sayısı yüzde 30, ‘mutsuzum’ diyenlerin oranının ise yüzde 10.8’lik dilimi oluşturduğunu açıklayan Büyük, "Adana’da ‘mutluyum’ diyen insan sayısı yüzde 53, ‘orta derecede mutlu’ yüzde 32, ‘mutsuz’ yüzde 15. Türkiye ortalamasının neredeyse 5 puan üstünde daha mutsuz. Umut düzeyi açısından ise toplumun ‘umutlu olma oranı’ yüzde 77 iken tablo Adana’da yüzde 70’e düşüyor. Bir anda bu göstergeleri değiştirecek hiçbir güç yok." diye konuştu.

    Üniversitelerin şehirlerin yapısına önemli katkılarda bulunduğunun altını çizen Büyük, ülkedeki üniversite öğrencileri profilinde Adana’nın yetersiz bir dilime sahip olduğuna değindi. Büyük, şöyle devam etti: "Adana hem bir cazibe merkezi, herkesin tercih edebileceği bir yer. Görev yaptığım Sakarya’da tek bir üniversite var. Toplam öğrenci mevcudu Çukurova Üniversitesi’nden yaklaşık 20 bin fazla. Orada 900 bin, burada 2 milyon 150 bin nüfus var. Biz burada hedefimizi yüksek tutmak için bunu söylüyorum. Birebir ‘şu oranı burada da bulmalı’ dememiz mümkün değil. Ama baktığınız zaman daha yüksük bir oranda üniversite öğrencisi potansiyeli olması gerekir. Üniversite ve öğrenci sayılarımızı artırmamız lazım.”

    İlde mutlaka herkesin yapacağı bir şeylerin olduğunu vurgulayan Büyük, Adana’da daha büyük bir moral, ümit ve gelecek beklentisinin mutluluğa dönüşecek noktaya gideceğini beklediğini söyledi. Büyük, "Çünkü, bulunduğumuz coğrafya itibariyle Allah vergisi avantajlara sahibiz. Huzurlu ve uyumlu insan çeşitliliği bize büyük bir güç veriyor. Bu gücümüzü değerlendirip, çeşitli verileri ortaya koyup bunun üzerinden belirli hedefler ortaya koyduğumuz zaman, onlara ait somut eylem planları geliştirdiğimiz zaman mutlaka çok daha iyi bir duruma geleceğiz. Onun işaretlerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

    Programa 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri