Üzümcü: Esed Kimyasal Silahları Arındırma Konusunda İşbirliği Yapıyor

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Müdürü Ahmet Üzümcü, Esed yönetiminin Suriye'yi kimyasal silahlardan arındırma noktasında kurumu ile işbirliği yaptığını açıkladı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Müdürü Ahmet Üzümcü, Esed yönetiminin Suriye'yi kimyasal silahlardan arındırma noktasında kurumu ile işbirliği yaptığını açıkladı. Üzümcü, takvimin dar olmasına rağmen tüm tarafların katkı sağlaması halinde sürecin istenen tarihte tamamlanabileceğini vurguladı.

Suriye'yi kimyasal silahlardan arındırma işlemleri başladı. Süreç hakkında Lahey'de basın toplantısı düzenleyen OPCW Genel Müdürü Ahmet Üzümcü, uluslararası toplumun aldığı karardan kısa süre sonra, OPCW denetçilerinin Suriye'ye ulaştığını hatırlattı. Üzümcü, "Bu süreçte Şam yönetiminin de işbirliğiyle bir kısım ekipmanlar imha edilmeye başlandı. Bu işlem hala devam etmekte ve bu yönde denetimlerimizi de sürdürüyoruz. Ek olarak 12 kişilik bir ekibi de Şam'a gönderdik." dedi.

'TAKVİM DAR, AMA KURUMUMUZ HAZIR'

Uluslararası toplumun çizdiği takvimin oldukça dar olduğunu belirten Üzümcü, bu ayın sonuna kadar üretim durdurulması ve 2014'in ortasına kadar tüm kimyasal silahların imhasının gerektiğini ifade etti. Üzümcü, "Uzmanlarımız hem burada, hem de Suriye'de bu hedefleri yakalamak için yoğun olarak çalışıyor. Bu misyon, BM ve OPCW ortak misyonudur. BM Genel Sekreteri en kısa sürede özel bir koordinatör atayacak. Bu durum bizim için de alışagelmişin dışında bir durum. Önemli olayların arefesinde, ciddi zorlukları olan bir iş yapacağız." şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen kurumunun bu konuda yeterli deneyim, bilgi ve imkanlara sahip olduğunu da vurgulayan Üzümcü, 2014'un ortasına kadar imha işlemlerini bitirebileceklerini düşünüyor. "Suriye yönetimi bu konuda olumlu davranıyor ve işbirliğimiz gayet yapıcı." diyen Üzümcü, "Takvim dar, bizim için önemli olan konulardan biri de bölgedeki uzmanlarımızın güvenliği. Eğer tüm taraflar bu kadar önemli bir konuda bizimle işbirliği yaparsa bu süreci yetiştirebiliriz." şeklinde konuştu. Üzümcü önümüzdeki günlerde Suriye'de 20 kadar yerin daha denetleneceğini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri