Uzmanlar Uyarıyor: Basınçlı Su, Jilet Gibi Kesiyor

Basınçlı su bir anlık dalgınlıkla ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar bu konuda özellikle uyarıyor. Basınçlı su, jilet ve bıçaktan daha tehlikeli. Birçoğumuz başına gelmediği için farkında bile varmadığı araç yıkamada...

Basınçlı su bir anlık dalgınlıkla ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar bu konuda özellikle uyarıyor. Basınçlı su, jilet ve bıçaktan daha tehlikeli.

Birçoğumuz başına gelmediği için farkında bile varmadığı araç yıkamada kullanılan basınçlı su, aslında çok tehlikeli bir kesici. Kahramanmaraş’ta yaşanan 3 ayrı yaralanma olayında başrol araç yıkamada kullanılan ve pompa olarak adlandırılan basınçlı suya ait. Aracını yıkarken bir anlık dalgınlıkla elini ya da ayağını kesen insanların adresi maalesef acil servisler oluyor. Doktorlar, bu türlü yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmak gerektiğini kaydediyor. Elbistan Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Uğur Kılınç, “pompalar, o kadar basınçlı püskürtülüyor ki, su bir jiletmiş gibi yada bıçak gibi kesici bir hal alabiliyor. Temas ettiği yeri cildi sanki jiletle kesiyormuş gibi yaralıyor.” dedi. Kılınç, "Özelliklede tek bir noktaya yoğunlaştığında ise vücuda bıçak sokuyormuş gibi deliyor ve yaralıyor. Geçtiğimiz ay içerisinde bu durumda iki kişi hastaneye kaldırıldı. Bunlardan bir tanesi orta yaşlı ve sol el bileğinde arter (atardamar) yaralanması mevcut idi ve hayati risk yaratacak derecede kanaması vardı. Bu tür yaralanmalar her ne kadar jilet gibi olsa da dokuda ezilme ve kesilme ile birlikte olduğu için müdahale her zaman kolay olmuyor ve çoğu zaman tam tedavi için şartlar yeterli olmadığı için sevk gerekebiliyor.” şeklinde konuştu.

Kılınç ayrıca basınçlı suyla araç yıkamak isteyenleri de uyararak, “aslında çoğu zaman masum görünen araba yıkama işleminin kabusunuz olmasını istemiyorsanız daha dikkatli ve tedbirli olunması lazım. Özelliklede oto yıkamacılarda ve yakıt istasyonlarında bir görevli yardımıyla yapılması uygun olacaktır. Bu aletlerin yanına bir de uyarı levhası konulması uygun olacaktır. Ayrıca her ne kadar çocuklarımız heveslense de onları bu görünmez tehlikeden korumak için tedbir almalıyız."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri