Uzmanlar: Hastalar Ve Yaşlılar İçin Mevsim Geçişleri Önemli

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde alınması gereken tedbirlere dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Kaftan, ”Şu an yaz ayından kış ayına geçiş çok önemli. Bütün insanlık için önemli olduğu kadar özellikle...

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde alınması gereken tedbirlere dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Kaftan, ”Şu an yaz ayından kış ayına geçiş çok önemli. Bütün insanlık için önemli olduğu kadar özellikle kronik hastalar ve yaşlılar için bu mevsim geçişleri çok önemlidir.” dedi.

Prof. Dr. Osman Kaftan, Cihan'a yaptığı açıklamada, yaz mevsiminin bitmesiyle soğuk havaların yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başladığına dikkat çekti. Mevsim geçişinin hissedildiği bu günlerde hastalıklara karşı dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Kaftan, mevsim geçişlerinde özellikle iki mevsim geçişine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kaftan, ”Kış ayından yaz ayına, yani soğuktan sıcağa ve yaz ayından kış ayına, sıcaktan soğuğu geçiş önemli. Şu an yaz ayından kış ayına geçiş çok önemli. Bütün insanlık için önemli olduğu kadar özellikle kronik hastalar ve yaşlılar için bu mevsim geçişleri çok önemlidir. Tabi kronik hastalarda özellikle kalp hastalarında, astım hastalarında bunlar soğuk havalarda daha iyi giyip daha iyi korunmaları gereklidir.” diye konuştu.

“KALP HASTALIKLARI VE ASTIMLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Soğuklardan korunmanın yanında, beslenme konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kaftan, ”En önemli unsurlardan biri doğal beslenmedir. Yani bütün hastalık için ve bütün insanlar için gerekli. Beslenme, özellikle yaz aylarından kış aylarına geçiş dönemlerinde, mevsim geçişi dediğimiz o aralarda C, B, D vitaminlerini her zaman için destek için almamız gerekiyor. Hava değişimleri nedeniyle sıvı durumumuzu çok iyi ayarlamamız gerekmektedir. Tabi sıvının her maddede olduğu gibi, her beslenmede olduğu gibi sıvının nasıl azı kötüyse fazlası da zarardır. Fazlasının bir mantığı yoktur, her şeyi dengeli tutmalıyız, özellikle sıvı durumunu. Beslenmemizde ise özellikle kalp hastaları ve astımlar bizim için çok önemli. Soğuk havalarda, hatta bu ikilinin bence dışarı çıkmamaları bile daha iyi diyebilirim. Çünkü hava kirliliği istesek de istemesek de kış aylarında artıyor. Özellikle bu aylarda korunmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“KORUNMAMIZ GEREKEN HADİSE TOKALAŞMA”

Bu aylarda tüketilmesi gereken meyvelerin C vitamini içermesi gerektiğini söyleyen Kaftan; portakal, limon ve mandalinanın bunların başında geldiğini belirtti. Kaftan, ”Ben özellikle limonu öneririm. Posalı yiyecekleri öneriyorum. Özellikle hastalarımla paylaştığım Hurma vardır. Müthiş magnezyum içerir, bunun yanında posası fazla olduğu için çok faydalı bir yiyecek. Vücudu hastalıklardan koruyan bir yiyecek. Bunun yanında doğal olarak hangi beslenme şartı olursa olsun, dengeli beslendikten sonra özellikle şunu alayım bunu alayım diyebileceğimiz bir şey yok ama yeter ki dengeli alalım. Bu geçiş döneminde ortaya çıkan hastalıklara bakacak olursan doğal olarak işte kronik hastalıklarda özellikle kalp ve astımdan sakının dedim ama üst solunum yolu enfeksiyonu ve özellikle başımızın belası olan grip. Gribal enfeksiyonda korunmamız gereken hadise tokalaşma. Bizim geleneklerimiz hep sarılmaya, tokalaşmaya dayalıdır. Bunlarda ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Çünkü; el yıkamakla bir hastalığı hem kendimize hem de başkasına geçirme noktasına dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan biri.” ifadelerini kullandı.

“KALP HASTALIKLARI SOĞUKLA BİRLİKTE ARTAR ORANDA GÖRÜLÜYOR”

Sigara içenlerde akciğer hastalıklarının griple birlikte arttığını söyleyen Kaftan, şunları ifade etti: ”Keşke içilmese ama içenlerde görülün akciğer hastalıkları. Bunlar da zaten griple birlikte artıyor. Bunun yanında kalp hastalıkları soğukla birlikte artar oranda görülüyorlar. Özellikle bu hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor. Ekleyeceğimiz tüm olay sonuçta kişinin kendisine bağlıdır bu olaylar. Yani kişi kendisi dikkat etmeli, yani illa biri ‘doktor dedi de yaptım’ değil de insanlar mantığıyla kendisi bunu çözmeli. Giyimine, kuşamına, beslenmesine dikkat edip, görevini yaptıktan sonra doktor devreye girecek. Kişi görevini yapmayacak hem sigara içecek hem de alkol alacak sonra da ‘doktor ben hasta oldum’ diyecek işte bunu kabul edemiyorum."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri