Uzmanı uyardı! Yaşa bağlı olarak nörolojik bayılma riski artabilir!

Beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı haline senkop denildiğini belirten uzmanlar, tansiyon, kalp problemleri ve stres gibi faktörlerin buna neden olabileceğini söylüyor.

Araştırmalara göre kadınlarda senkop riskinin biraz daha yüksek olduğunu ifade eden NörolojiUzmanı Dr. Celal Şalçini, “Senkop yaşa bağlı olarak sıklığı artabilir, özellikle ileri yaşlarda daha sık karşılaşılabilir.” dedi. Senkopun tanısı için detaylı bir muayene yapılması ve çeşitli testler uygulanması gerektiğini de dile getiren Dr. Celal Şalçini, tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, kalp pili gibi cihazların kullanımı ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabileceğini aktardı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, senkop olarak adlandırılan nörolojik bayılmalara ilişkin bilgi paylaştı.

İLERİ YAŞLARDA NÖROLOJİK BAYILMALARLA DAHA SIK KARŞILAŞILIYOR

Nörolojik bayılma yani senkopun beyne yeterli oksijen gitmediği durumlarda ortaya çıkan geçici bilinç kaybı hali olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Bayılma veya senkop oluşma nedenleri arasında düşük tansiyon, kalp problemleri, hipoglisemi (şeker düşüklüğü), dehidrasyon ve stres gibi faktörler yer alabilir.” dedi.

Senkop vakalarının kadın ve erkeklerde görülme sıklığının benzer olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Celal Şalçini, “Ancak bazı araştırmalar kadınlarda senkop riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor. Senkop yaşa bağlı olarak sıklığı artabilir, özellikle ileri yaşlarda daha sık karşılaşılabilir.” şeklinde konuştu.

SENKOPUN TANISI İÇİN DETAYLI MUAYENE YAPILMALI

Nörolojik hastalıkların bayılmaya neden olması durumunun uzmanlık gerektiren bir konu olduğuna vurgu yapan Dr. Celal Şalçini, “Bu nedenle nöroloji uzmanları bu tür durumlarla ilgilenirler. Senkopun belirtileri arasında baş dönmesi, bulanık görme, terleme, bulantı, bayılma hissi, kulak çınlaması gibi belirtiler yer alabilir.” dedi.

Senkopun tanısı için genellikle detaylı bir muayene yapılması ve çeşitli testler uygulanması gerektiğini de dile getiren Dr. Celal Şalçini, tanı konulabilmesi için gerekli olabilecek aşamaları şöyle açıkladı:

“Elektrokardiyogram (EKG), elektroensefalogram (EEG), beyin görüntülemeleri (MR), beyne kan akım sağlayan damarların doppler ultrasonografi ile görüntülenmesi, kan testleri, kardiyak ritm veya tansiyon holter monitörizasyonu gibi testlerle tanı konulabilir.”

TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL PLANLANIR

Senkopun bir kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Özellikle tekrarlayan bayılmalar yaşam kalitesini düşürebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Tedavi edilebilir olup, senkop nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, kalp pili gibi cihazların kullanımı ve bazı durumlarda cerrahi müdahale yer alabilir. Tedavi planı, bireyin durumuna ve senkopun altında yatan nedenlere göre belirlenir. Kesin bir tedavi planı için uzman bir sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri